Burgemeester Groningen tekent ICAN Cities Appeal

Burgemeester Schuiling heeft namens de gemeente Groningen het ICAN Cities Appeal officieel ondertekend. Hiermee spreekt de gemeente Groningen haar zorgen uit over de dreiging die kernwapens vormen voor mensen wereldwijd en roept de Nederlandse regering op het VN-kernwapenverbod te tekenen.

Burgemeester Schuiling ”Goed dat de gemeenteraad in Groningen deze motie heeft aangenomen. Andere gemeenten in Nederland zouden dit goede voorbeeld moeten volgen!”

Op 9 september nam de Groningse gemeenteraad met een grote meerderheid een motie van GroenLinks, Student & Stad, PvdA, SP, PvdD en 100% Groningen aan, waarin de gemeente werd opgeroepen zich aan te sluiten bij het ICAN Cities Appeal. Met het ondertekenen van het appel geeft burgemeester Schuiling hier concreet invulling aan.

Het ICAN Cities Appeal is een wereldwijde campagne van Nobelprijs voor de Vrede winnaar van 2017, ICAN, waar Vredesorganisatie PAX deel van uitmaakt. Hierin spreken steden en gemeenten hun grote zorgen uit over de dreiging die kernwapens vormen voor mensen wereldwijd en roepen zij hun nationale overheden op om het VN-kernwapenverbod te tekenen en te ratificeren. Het is belangrijk dat juist steden en gemeenten zich uitspreken tegen deze dreiging, omdat zij vaak het primaire doelwit zijn van een aanval met kernwapens. Elk gebruik van kernwapens, per ongeluk of bewust, boven een stad zal catastrofale humanitaire consequenties hebben voor mensen en het milieu.

Met de ondertekening door Groningen van het Cities Appeal blijft de lokale steun in Nederland voor het VN-kernwapenverbod groeien. In de afgelopen twee weken namen de gemeenteraden van Rotterdam en Hengelo ook al een motie aan om het cities appeal te ondertekenen. Eerder sloot Nijmegen zich al aan bij het Cities Appeal. Daarnaast voegt Groningen zich bij een grote groep steden wereldwijd, waaronder Parijs, Berlijn, Washington D.C. en Sydney, die al eerder het ICAN Cities Appeal ondertekenden.

Het VN-kernwapenverbod staat op het punt officieel in werking te treden. Op het moment dat dit gebeurt zijn kernwapens officieel verboden onder internationaal recht. Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 Nederlanders vinden dat Nederland het VN-kernwapenverbod moet tekenen. PAX roept de Nederlandse regering op zo snel mogelijk ook het VN-kernwapenverbod te tekenen en te ratificeren.