75 jaar geleden vernietigde de atoombom, “Little Boy”, de stad Hiroshima. 3 dagen later werd Nagasaki gebombardeerd. Er kwamen in de directe nasleep van deze bombardementen zeker 210.000 mensen om. Ook nu nog ondervinden overlevenden en hun nabestaanden de gevolgen.
Het onbeschrijfelijke menselijke leed dat de bombardementen veroorzaakten, maakt duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren. Daarom herdenkt PAX samen met mensen door heel Nederland de slachtoffers en overlevenden van de atoomaanvallen van Hiroshima en Nagasaki en eren hun nagedachtenis met onze stem.
Nooit meer Hiroshima, nooit meer Nagasaki
Op 6 augustus zullen groepen in verschillende Nederlandse steden een actie of herdenking organiseren. De kaart hieronder geeft een overzicht van de plaatsen waar al een herdenking of actie wordt georganiseerd. Bij iedere actie staan kraanvogels centraal, die symbool staan voor de strijd voor een wereld zonder kernwapens. Klik hier als je benieuwd bent naar het verhaal achter de kraanvogel.
Download de actieafbeelding & poster!
Speciaal voor deze actie hebben we een afbeelding laten ontwerpen die iedereen vrij mag gebruiken tijdens de actie of om op social media te plaatsen. Zie hieronder:
- Afbeelding (klein) voor online gebruik (1080x1080p)
- Afbeelding (groot) voor online gebruik (2000x2000px)
- Poster A3
Bezoek onze Hiroshima tentoonstelling
- Utrecht: van 3 tot en met 30 augustus is de tentoonstelling ’75 jaar Hiroshima en Nagasaki’ te zien in de Kargadoor. Op 11 augustus tussen 17.00 en 19.00 wordt de expositie officieel geopend. De Nobelprijs voor de Vrede van PAX is dan ook aanwezig. Kom je ook? Meld je hier even aan.
- In Zoeterwoude wordt de expositie geopend op 6 augustus om 17.00 in de Dorpskerk. De burgemeester is daar ook bij. De tentoonstelling is in de kerk te bekijken tot en met de Vredesweek, op dinsdag en donderdagochtend.
- In Almelo wordt de expositie op 6 augustus geopend door de Burgemeester, in de centrale bibliotheek. De opening is helaas al vol, maar de expositie is nog tot en met 14 september te bekijken.
- In Vlaardingen is de expositie te zien van september tot en met 15 oktober in het oude V&D pand.
Religieuze gemeenschappen
Kerken hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het streven naar een kernwapenvrije wereld, en doen dat, net als veel andere religieuze gemeenschappen, nog steeds. Wilt uw kerk of religeuze gemeenschap hier aandacht aan besteden? Klik hier voor suggesties voor de week van 6 en 9 augustus.
Het verhaal van Hiroshima en Nagasaki
In de vroege morgen van 6 augustus 1945 steeg de Amerikaanse bommenwerper de Enola Gay samen met de atoombom Little Boy op vanaf het in de Stille Oceaan gelegen eiland Tinian. Doelwit was de Japanse stad Hiroshima. Om precies 8:15 uur in de morgen was de Enola Gay aangekomen boven zijn doelwit en werd de atoombom afgeworpen. Ongeveer 43 seconden later ontplofte Little Boy boven Hiroshima.
De explosie zorgde voor een vuurbal met een tempraturen op de grond van tussen de 3000-4000 graden, een enorme schokgolf en het vrijkomen van een grote hoeveelheid radioactieve straling. Binnen enkele seconden was bijna de hele stad weggevaagd. In de dagen na de ramp was hulpverlening zo goed als onmogelijk en er viel radioactieve regen uit de lucht. Mensen die op het oog ongeschonden de bom hadden overleefd overleden alsnog aan de gevolgen van straling. Van de 192.000 inwoners die Hiroshima telde voor de atoombom kwamen ongeveer 140.000 mensen om.
Drie dagen nadat de atoombom Hiroshima bijna volledig verwoeste steeg er weer een bommenwerper op met aan boord een atoombom, genaamd ‘Fat Man’, richting Japan. Doelwit was de Japanse stad Kokura. Daar aangekomen bleek het zicht niet goed genoeg en werd er uitgeweken naar een alternatief doelwit: Nagasaki. Om 11.02 uur vernietigde de atoombom grote delen van Nagasaki. Meer dan 73.000 mensen kwamen om.
In de directe nasleep van beide atoombommen kwamen meer dan 210.000 mensen om. Over de jaren kwamen daar nog vele mensen bij die overleden aan de gevolgen van bijvoorbeeld de radioactieve straling. Zelfs nu nog hebben overlevers en volgende generaties te maken met de gevolgen van de atoombom.