Nieuws

Published on May 12th, 2020 | by Maaike Beenes

0

75 jaar na Hiroshima & Nagasaki

75 jaar geleden vernietigde de atoombom, “Little Boy”, de stad Hiroshima. 3 dagen later werd Nagasaki gebombardeerd. Er kwamen in de directe nasleep van deze bombardementen zeker 210.000 mensen om. Ook nu nog ondervinden overlevenden en hun nabestaanden de gevolgen.

Het onbeschrijfelijke menselijke leed dat de bombardementen veroorzaakten, maakt duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren. Daarom herdenkt PAX samen met mensen door heel Nederland de slachtoffers en overlevenden van de atoomaanvallen van Hiroshima en Nagasaki en eren hun nagedachtenis met onze stem.

Op deze pagina kun je lezen hoe we dat doen en hoe jij individueel of als groep ook mee kan doen! Daarnaast kun je op deze pagina meer lezen over wat er 75 jaar geleden in Hiroshima & Nagasaki is gebeurd.

Nooit meer Hiroshima, nooit meer Nagasaki

Op 6 augustus zullen groepen in verschillende Nederlandse steden een actie of herdenking organiseren. De acties en herdenkingen zullen qua vorm en grote verschillend zijn, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat de kraanvogel terugkomt bij elke actie. Klik hier als je benieuwd bent naar het verhaal achter de kraanvogel.

De kaart hieronder geeft een overzicht van de plaatsen waar al een herdenking of actie wordt georganiseerd. Staat jouw plaats er nog niet bij? Organiseer dan zelf iets!

Online in actie komen

Lukt het niet om met een groepje in jouw stad een actie of herdenking te organiseren? Ook individueel vanuit huis kun jij je stem laten horen op 6 augustus! Klik hier als je wil weten hoe.

Besteed aandacht aan Hiroshima & Nagasaki in jouw kerk

Kerken spelen een belangrijke rol in het streven naar een kernwapenvrije wereld. Wilt uw kerk of religeuze gemeenschap hier aandacht aan besteden? Klik hier voor suggesties die jouw kerk kan ondernemen in de week van 6 en 9 augustus.

Het verhaal van Hiroshima en Nagasaki

In de vroege morgen van 6 augustus 1945 steeg de Amerikaanse bommenwerper de Enola Gay samen met de atoombom Little Boy op vanaf het in de Stille Oceaan gelegen eiland Tinian. Doelwit was de Japanse stad Hiroshima. Om precies 8:15 uur in de morgen was de Enola Gay aangekomen boven zijn doelwit en werd de atoombom afgeworpen. Ongeveer 43 seconden later ontplofte Little Boy boven Hiroshima.

Overzicht van de verwoestingen in Hiroshima vlak na de ontploffing van de atoombom in 1945. © Imperial WarMuseum (MH 29436)

De explosie zorgde voor een vuurbal met een tempraturen op de grond van tussen de 3000-4000 graden, een enorme schokgolf en het vrijkomen van een grote hoeveelheid radioactieve straling. Binnen enkele seconden was bijna de hele stad weggevaagd. In de dagen na de ramp was hulpverlening zo goed als onmogelijk en er viel radioactieve regen uit de lucht. Mensen die op het oog ongeschonden de bom hadden overleefd overleden alsnog aan de gevolgen van straling. Van de 192.000 inwoners die Hiroshima telde voor de atoombom kwamen ongeveer 140.000 mensen om.

Drie dagen nadat de atoombom Hiroshima bijna volledig verwoeste steeg er weer een bommenwerper op met aan boord een atoombom, genaamd ‘Fat Man’, richting Japan. Doelwit was de Japanse stad Kokura. Daar aangekomen bleek het zicht niet goed genoeg en werd er uitgeweken naar een alternatief doelwit: Nagasaki. Om 11.02 uur vernietigde de atoombom grote delen van Nagasaki. Meer dan 73.000 mensen kwamen om.

In de directe nasleep van beide atoombommen kwamen meer dan 210.000 mensen om. Over de jaren kwamen daar nog vele mensen bij die overleden aan de gevolgen van bijvoorbeeld de radioactieve straling. Zelfs nu nog hebben overlevers en volgende generaties te maken met de gevolgen van de atoombom.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑

PAX