Nieuw rapport: Rutte, houd kernbommen buiten Nederland

De Nederlandse overheid moet geen nieuwe Amerikaanse kernbommen toelaten in ons land en het VN-kernwapenverbod zo snel mogelijk ondertekenen en ratificeren. Zo kan de regering de Nederlandse bevolking beschermen tegen de toenemende kernwapendreiging, stelt PAX. Vandaag, op de Internationale dag voor de totale Eliminatie van Kernwapens, laat PAX in een nieuw rapport zien dat Nederland kan kiezen tégen de nieuwe kernwapenwedloop die in volle gang is. Het risico dat kernwapens, bewust of per ongeluk, worden ingezet, groeit met de dag. Dat moet stoppen.

De overheid zou hiermee aansluiten bij de wil van de Nederlandse bevolking. Uit opinieonderzoek blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders af wil van de Amerikaanse kernwapens in Nederland en dat Nederland het VN-kernwapenverbod ondertekent. Recente ontwikkelingen maken het des te urgenter voor de Nederlandse overheid om in actie te komen voor een kernwapenvrije wereld. Een nieuwe kernwapenwedloop is in volle gang en het historische INF-verdrag tussen de Verenigde Staten en Rusland is ten einde. De Amerikaanse B61-kernbommen die nog steeds op Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant liggen, zullen binnenkort teruggebracht worden naar de VS en vervangen worden door modernere bommen met nieuwe mogelijkheden. Door die nieuwe mogelijkheden zal de drempel om deze nieuwe bommen daadwerkelijk te gebruiken verder verlaagd worden.

Het rapport roept de Nederlandse regering op 5 stappen te zetten om bij te dragen aan een kernwapenvrije wereld, waaronder het verwijderen van de Amerikaanse kernwapens uit Nederland en het tekenen van het VN-Kernwapenverbod. Daarmee zou Nederland duidelijk maken dat kernwapens onacceptabel zijn, aansluiten bij de wil van de Nederlandse bevolking en bijdragen aan de totale wereldwijde eliminatie van deze wapens.

Kom in actie!
Bezorgde Nederlanders hoeven echter niet te wachten tot de Nederlandse overheid eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt. Zij  kunnen op lokaal niveau op verschillende manieren in actie komen voor een kernwapenvrije wereld. Bijvoorbeeld door hun stad of gemeente te vragen het ICAN Cities Appeal te ondertekenen. Daarmee maken steden en gemeenten duidelijk dat zij geen doelwit van een kernwapenaanval willen zijn en wordt de druk richting de Nederlandse overheid opgebouwd om het VN-kernwapenverbod te tekenen.

[button size=medium style=less_round color=red align=none url=https://nonukes.nl/wp-content/uploads/2019/05/ICAN-Cities-Appeal-NL-1.pdf]Kom in actie![/button]