Opinieonderzoek: Nederlanders willen af van kernwapens

PAX heeft onderzoeksbureau YouGov een opinieonderzoek laten uitvoeren naar hoe Nederlanders denken over kernwapens. De uitkomsten zijn duidelijk: Een meerderheid van de Nederlanders wil af van de Amerikaanse kernwapens in Nederland, wil dat de JSF geen nucleaire taak krijgt, dat Nederland het VN-kernwapenverbod ondertekent en dat banken geen geld investeren in bedrijven die kernwapens maken.

De representatieve steekproef onder ruim 1000 Nederlanders laat zien dat 5 op de 10 mensen wil dat Amerikaanse kernwapens uit Nederland verwijderd moeten worden. Die wapens liggen al sinds de jaren ’50 in Volkel, Noord-Brabant. Door de jaren heen is er sterke publieke oppositie tegen geweest.

Kernwapentaak JSF
Ook is gevraagd naar de kernwapentaak van de Joint Strike Fighter (JSF), de opvolger van de F-16. Het opinieonderzoek laat zien dat 45% van de Nederlanders niet wil dat Nederland investeert in gevechtsvliegtuigen met een nucleaire taak. Nederlandse piloten die Amerikaanse wapens die duizenden burgerslachtoffers kunnen maken en die Nederland kwetsbaar maakt voor vergeldingsaanvallen, maakt mensen ongemakkelijk.

VN-kernwapenverbod
Een grote meerderheid van de onderzochte Nederlanders wil juist dat Nederland het VN-kernwapenverbod ondersteunt. Al 23 landen hebben het verdrag zelfs al geratificeerd. Tenslotte zeiden bijna 7 op de 10 Nederlanders dat banken, pensioenen en verzekeraars geen geld moeten investeren in kernwapens.

Dit is een overzicht van de resultaten: