NPT Prepcom voor dummies: 5 tips voor insiders

Door Cherissa Appelman*

Het is dag 2 van de NPV Prepcom. Ik heb mijn VN badge opgespeld en loop vol vertrouwen het gebouw in. Inmiddels ben ik bekend met de (on)geschreven regels van de conferentie zoals het niet mogen applaudisseren na een statement, welke helaas door sommigen van onze delegatie nèt iets te laat werd begrepen… Vanaf nu kunnen ik en mijn medestudenten prima door voor echte diplomaten! Mocht je de geweldige kans krijgen om deze conferentie te bezoeken, dan kunnen de onderstaande tips je op weg helpen.

Disclaimer: succes niet gegarandeerd.

Tip 1: Grijp iedere kans om koffie te kunnen halen met beide handen aan
Koffie is geen overbodige luxe tijdens de lange plenaire sessies in de General Assembly Hall. In de afgelopen twee dagen kregen alle landen de kans om een openingsstatement te geven van ongeveer 8 minuten (waar overigens weinig landen zich ook echt aan houden). Aangezien er maar liefst 92 (!) landen op de sprekerslijst staan, is zo nu en dan een kop koffie nodig om bij de les te blijven. Verbazingwekkend genoeg zijn er een minimum aantal koffiemachines in de buurt van de plenaire zaal en is de dichtstbijzijnde kantine op 10 minuten loopafstand. Extra tip: Vergeet niet om contante Zwitserse Franken mee te nemen, zodat je bij aankomst in de kantine ook echt een kop koffie kunt kopen.

Tip 2: Geduld is een schone zaak
Had ik al genoemd dat de plenaire sessies erg lang kunnen duren? De dagen zijn ingedeeld in twee sessies; een eerste dagdeel tussen 10.00-13.00 uur en een tweede dagdeel tussen 15.00-18.00 uur. Daarnaast zijn de meeste statements niet erg verrassend, de vertegenwoordigers verkondigen enkel het officiële standpunt van het land. Statements van pro- ban treaty landen zoals Costa Rica, Thailand, Cuba en Venezuela zijn uiteraard erg leuk om naar te luisteren, maar zijn de uitzondering op een lange rits van vrij saaie en nietszeggende mededelingen. Wees dus voorbereid op een lange zit!

Tip 3: Wees voorbereid
Van schoenen tot vragen voor de delegaties; voorbereiding is key! Zoals je wellicht al had kunnen raden na tip 1, is het verstandig om de naaldhakken te verruilen voor een paar comfortabele schoenen. Geloof mij, je voeten zullen mij dankbaar zijn. Met betrekking tot de vragen voor de diplomaten is het altijd goed om af te spreken wie welke vragen gaat stellen. Het voorkomt awkward silences en kan je wellicht behoeden voor de situatie van tip 4…

Tip 4: Raak niet in de war van de lange, diplomatieke antwoorden van de vertegenwoordigers
Diplomaten zijn niet bekend met de uitdrukking ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’. Tijdens onze eerste ontmoetingen met vertegenwoordigers heb ik ervaren hoe lastig het is om de regie over een gesprek te houden. Ik geef toe dat het behoorlijk knap is om met zoveel woorden zo weinig te zeggen, maar het leidt niet tot een constructief gesprek over het afschaffen van nucleaire wapens. Om maar bij de spreekwoorden te blijven: Praatjes vullen geen gaatjes. In het geval dat een diplomaat te lang door ratelt over een voor jou irrelevant onderwerp, probeer dan bijvoorbeeld het gesprek te sturen door tussendoor een vraag te stellen.

Tip 5: Vergeet niet waarom je hier bent
Last but not least vergeet niet waar de conferentie om draait. namelijk het werken aan een wereld zonder nucleaire wapens. Zoals je wellicht al in de blog van Jurre hebt gelezen, zijn er een aantal landen meer bezig met onderlinge conflicten dan nucleaire ontwapening. Eerder sprak UN Secretary-General António Guterres al over de terugkeer van de koude oorlog en dit is hier zeker merkbaar. Harde taal tussen de US, UK en EU enerzijds, en Rusland, Syrië en Iran anderzijds zorgen voor behoorlijk wat opschudding. Het conflict heeft veel weg van een spannende dramaserie op Netflix welke ik makkelijk binnen een dag zou kunnen binge-watchen. De NPT moet een forum blijven voor het bespreken van nucleaire problematiek, welke in tijden als deze alleen nog maar belangrijker worden.

The rest is up to you

* Cherissa Appelman is Master student Crisis & Security Management aan Leiden Universiteit en is een van de 14 studenten van de PAX Nuclear Diplomacy Crash Course.