Nieuw PAX-rapport: megacontracten voor commerciele kernwapenbedrijven

PAX lanceert vandaag samen met ICAN een nieuw onderzoeksrapport, dat laat zien dat commerciële bedrijven diep betrokken zijn bij de productie van kernwapens. Het rapport, “Producing mass destruction: Private companies and the nuclear weapons industry” is onderdeel van het PAX project Don’t Bank on the Bomb.

Miljardencontracten voor commerciele kernwapenbedrijven

Het rapport toont aan dat regeringen van landen met kernwapens tenminste 116 miljard dollar aan contracten hebben gesloten met commerciële bedrijven om kernwapens te bouwen. Bedrijven als Huntington Inhalls Industries, Lockheed Martin, Honeywell International, General Dynamics en Jacobs Engineering zijn een centraal onderdeel van de kernwapenindustrie, en maken grote winsten van hun betrokkenheid bij de productie van deze massavernietigingswapens.

Er zijn een paar bedrijven die boven de rest uitsteken en de meeste kernwapengerelateerde activiteiten hebben, met miljarden in contracten. Huntington Ingalls Industries bijvoorbeeld, dat betrokken is bij meerdere faciliteiten van het Amerikaanse kernwapenarsenaal, heeft meer dan 28 miljard dollar in contracten voor kernwapenactiviteiten. Lockheed Martin is een andere grote speler, met meer dan 25 miljard dollar aan contracten.

ING investeerde flink in de kernwapenindustrie

Financiele instellingen maken op hun beurt winst door te investeren in de kernwapenindustrie. In Nederland liet eerder onderzoek van PAX bijvoorbeeld zien dat ING voor miljoenen investeerde in meerdere kernwapenproducenten. PAX roept ING op deze investeringen zo snel mogelijk te beeindigen, doe hier met ons mee: ingkernwapenvrij.nl

Don’t Bank on the Bomb

PAX is partner van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van 2017. Als lid van ICAN leidt PAX de internationale campagne ‘Don’t Bank on the Bomb’, waarmee we oproepen tot desinvestering uit de kernwapenindustrie.


Download het hele rapport hier: https://www.dontbankonthebomb.com/wp-content/uploads/2019/05/2019_Producers-Report-FINAL.pdf

Of bekijk de executive summary hier: https://www.dontbankonthebomb.com/2019-producers-executive-summary/