Don’t Bank on the Bomb: gedetailleerd overzicht van wereldwijde investeringen in kernwapens

Producenten van kernwapens kunnen nog altijd rekenen op forse investeringen van banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Wereldwijd steken 411 financiële instellingen 402 miljard US dollar (321 miljard euro) in bedrijven die kernwapens produceren, moderniseren of onderhouden. Dat blijkt het jaarlijkse internationale PAX-onderzoek Don’t Bank on the Bomb.

Ondanks groeiend verzet tegen kernwapens blijft de financiële sector trouw de productie ervan mogelijk maken. Onderzoeker Wilbert van der Zeijden van PAX: “Kernwapens zijn massavernietigingswapens waarin geen enkele bank, pensioenfonds of verzekeraar moet willen investeren, en helemaal niet zonder dat klanten hier iets van weten zoals nu vaak gebeurt.”Tienduizend Nederlanders tekenden de afgelopen weken al het burgerinitiatief Teken Tegen Kernwapens dat een verbod op kernwapens op de Nederlandse politieke agenda wil zetten. In december praten ruim 150 staten voor de derde keer in anderhalf jaar over de verschrikkelijke gevolgen van kernwapens. Een ruime meerderheid van landen vindt dat het hoog tijd wordt voor een verdrag dat kernwapens verbiedt. De financiële sector kan deze ontwikkelingen niet negeren en moet haar investeringen in de kernwapenindustrie onmiddellijk terugtrekken, zegt Van der Zeijden. “Zo lang er kernwapens bestaan, is immers niet uit te sluiten dat zij worden gebruikt. Of dat nou per ongeluk gebeurt door een menselijke of technische blunder, of expres door een land of een terrorist: het leed veroorzaakt door kernwapens blijft nooit beperkt tot een plek of een generatie, en is daarom letterlijk niet te overzien.”

ABP blijft Nederlands grootste investeerder; meeste instellingen bouwen flink af

In Nederland is ABP met 915 miljoen euro opnieuw de grootste investeerder in kernwapenproducenten. Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren investeert maar iets minder dan de 968 miljoen in het vorige onderzoek. In januari dit jaar gaf ABP in een uitzending van het programma EenVandaag nog aan gehoor te zullen geven aan de wens van haar klanten om te stoppen met investeren in kernwapenproducenten. De investeringen van Delta Lloyd, ABN Amro en BinckBank namen licht toe.ING, PGGM, Rabobank en Royal Dutch Shell investeren minder in kernwapenproducenten dan bij het vorige rapport. Acht financiële instellingen hebben zo’n sterk beleid dat zij investeringen in kernwapenproducenten volledig uitsluiten. Vijf hiervan zijn Nederlands: ASN, Triodos, SNS Reaal, PNO Media en Philips Pensioenfonds.

Grootste investeerders komen uit VS
Van ‘s werelds tien grootste investeerders in kernwapenproducenten, goed voor een gezamenlijk bedrag van 175 miljard dollar, komen er negen uit de Verenigde Staten. In totaal staan in het rapport 254 instellingen uit Noord-Amerika. Van geen enkele onderzochte Amerikaanse financiële instelling is sterk beleid gevonden waarop investeringen in kernwapenproducenten worden uitgesloten.De grootste Europese investeerders zijn BNP Paribas (Frankrijk), Royal Bank of Scotland en Barclays (beide Verenigd Koninkrijk).

Wereldwijde campagne
Campaigners over de hele wereld gebruiken de feiten uit het onderzoek vrijdag 7 november om banken te vragen onmiddellijk investeringen in massavernietigingswapens te stoppen.

sitestat