Belgisch parlement stemt bijna voor verwijderen Amerikaanse kernwapens

Parlementsleden onder druk gezet door VS

Het Belgische parlement stemde op 16 januari over een resolutie om het VN-Kernwapenverbod te tekenen en de Amerikaanse kernwapens uit België te verwijderen. De resolutie werd nipt verworpen met 74 stemmen tegen en 66 stemmen voor. Dit laat zien hoe diep controversieel de Amerikaanse wapens in België zijn.

Net als in Nederland, Italië, Duitsland en Turkije liggen in België Amerikaanse kernwapens opgeslagen. De officiële positie van zowel de Belgische regering als de VS is om het bestaan van die kernwapens te bevestigen nog te ontkennen. Amerikaanse diplomaten werden echter wel erg nerveus van de aanstaande stemming en zetten verschillende parlementariërs onder druk om tegen de resolutie te stemmen.

Dit is typisch voor het debat over de kernwapentaak van België, Nederland en de andere Europese landen waar Amerikaanse wapens liggen. De aanwezigheid van die wapens biedt geen veiligheid, maar maakt deze landen juist tot doelwit van preventieve of vergeldingsaanvallen.

Een meerderheid van 64% de Belgen wil dat de Amerikaanse kernwapens uit België verdwijnen én dat België het VN-Kernwapenverbod tekent. Het lijkt erop dat de noodzaak hiertoe ook steeds verder doordringt bij de gekozen Kamerleden die hen moeten vertegenwoordigen.

Ook in Nederland willen de meeste mensen af van de Amerikaanse bommen. De Tweede Kamer heeft hier in het verleden ook meermaals toe opgeroepen (zie hier voor een overzicht).

Lees meer bij onze partner Pax Christi Vlaanderen en in dit interview met Beatrice Fihn van ICAN over de Amerikaanse kernwapens in Europa.

 

Afbeelding: Door Benjah – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4137713