Nieuws

Published on April 5th, 2012 | by Krista van Velzen

0

Wie betaalt er voor de kernwapens in Nederland? What’s New in Nukes April 2012

Wenen, Chicago, het Midden-Oosten; de campagnes van No Nukes dit jaar spelen zich af in alle hoeken van de wereld. Dit doen we deels alleen, deels onder de vlag van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Bij de internationale ICAN-campagne voor een kernwapenvrije wereld zijn zo’n zestig landen betrokken. Hoofddoel van de campagne is een zo snel mogelijke start van onderhandelingen om kernwapens illegaal te verklaren, wat de weg vrijmaakt voor afschaffing van deze wapens. Vanuit Utrecht versterkt het No Nukes team de ICAN-campagne met kennis en expertise, en coördineren wij de Nederlandse tak van ICAN. Inmiddels hebben zes andere Nederlandse organisaties zich aangesloten bij ICAN Nederland. Onze betrokkenheid bij ICAN biedt ons een nieuwe weg om internationaal campagne te voeren. Meer over ICAN vind je op www.icanw.org.

Nucleaire diplomaten in spe
Kennis hebben is leuk, maar het delen ervan is nog leuker. Momenteel leidt het No Nukes team acht studenten op tot nucleair diplomaat. Deze studenten zullen ons ondersteunen bij ons werk op de Voorbereidingsconferentie 2012 voor de Toetsingsconferentie 2015 van het non-proliferatieverdrag, begin mei in Wenen.

De studenten volgden een college Kernwapendiplomatie op instituut Clingendael, gingen op bezoek bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en maken half april een excursie naar de kernreactor in Petten. Lees hier over de ervaringen van de studenten.

NAVO-top
Eind mei staan kernwapens hoog op de agenda van de NAVO-top die in Chicago wordt gehouden. Door politieke lobby en het publiceren van onderzoeken en artikelen proberen wij de Nederlandse regering zo ver te krijgen dat zij niet instemt met een ongewijzigde situatie als het gaat om de aanwezigheid van kernwapens in Nederland. Daarnaast bereiden we ons voor op een internationale conferentie in Finland in december over een kernwapen- en andere massavernietigingswapenvrije zone in het Midden-Oosten. De ontwikkelingen rond het vermeende Iraanse kernwapenprogramma volgen we uiteraard op de voet.

Lees hier alle artikelen uit de What’s New in Nukes? Nieuwsbrief April 2012:


About the Author

Krista van Velzen is a former Dutch MP and is currently working as nuclear disarmament campaigner with PAX in The Netherlands. She is running a citizens initiative in the Netherlands in order to get national legislation banning nuclear weapons. Van Velzen has been working on disarmament issues since the early nineties. As spokesperson on defence and foreign affairs she has convinced the Dutch government to ban and eliminate clustermunitions and and to prohibite investments as well. She has worked in Central and Eastern Europe creating a network of campaigners on the nuclear issue. She organised a Walk for Nuclear Disarmament from Brussels to Moscow. Her attempts to disarm a British Trident submarine gave her truly interesting experiences inside a Scottish jail. Disagreeing with president Obama, she believes a world without nuclear weapons is achievable in this lifetime.Back to Top ↑

PAX