What’s New in Nukes? Nieuwsbrief Maart 2012

Beste vrienden en collega´s,

Wat zou jij doen met een miljard dollar? Een wereldreis, of twee? Een villa en een buitenhuis? Een Jaguar? Nooit meer werken? Een forse schenking aan een goed doel? Of investeren in producenten van kernwapens?

Dat is namelijk wat de Nederlandse financiële instellingen AEGON, ING en het Unilever Pensioenfonds doen. Het deze week gepubliceerde wereldwijde onderzoek Don’t Bank on the Bomb onthult dat ruim 300 banken, pensioenfondsen en verzekeraars een aandeel van minimaal 0,5% hebben in 19 kernwapenproducenten. De drie genoemde Nederlandse bedrijven investeren gezamenlijk een miljard dollar. Daarmee dragen zij indirect bij aan het in stand houden van de kernwapenarsenalen van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en India.

In 2012 staan er een aantal belangrijke bijeenkomsten op de nucleaire ontwapeningsagenda: In de komende maanden worden er onder meer een PrepCom over het non-proliferatieverdrag en een NAVO-top georganiseerd. Dit zijn de momenten om de urgentie van wereldwijde nucleaire ontwapening extra onder de aandacht te brengen van diplomaten en regeringsleiders. Alleen al geruchten over de aanwezigheid van kernwapens zorgen wereldwijd voortdurend voor spanning en dreiging van conflict, zoals momenteel in Iran.

Hoe eerder kernwapens de wereld uit zijn, hoe eerder financiële instellingen gedwongen worden een beter investeringsdoel voor die 1 miljard te vinden.

Veel leesplezier!

P.S. Het No Nukes team blogt sinds kort ook op de gloednieuwe blog Wapenfeiten, over veiligheidsvraagstukken. Kijk op www.wapenfeiten.org

Lees hier alle artikelen uit de What’s New in Nukes? Nieuwsbrief Maart 2012:

1. Iran: tijd voor nieuwe doelstellingen                             (door: Wilbert van der Zeijden)

2. Nederlandse financiële instellingen investeren in kernwapenproducenten

3. Van NAVO-top tot Midden-Oosten conferentie           (door: Susi Snyder)

4. Verder lezen over nucleaire ontwapening

5. Activiteitenkalender