Wat de Volkskrant er niet bij vertelde….

In het artikel ‘Miljarden voor betere kernwapens’ (Volkskrant, 3 november) schrijft Stieven Ramdharie over de ruim 600 miljard euro die staten de komende tien jaar aan modernisering van hun kernwapenarsenalen gaan uitgeven. Ook Nederland kan een rekening gepresenteerd krijgen, tenzij Amerika haar 20 kernbommen vòòr ze geüpdate gaan worden uit Volkel mag weghalen.

Dit kan. De NAVO buigt zich het komende halfjaar namelijk over de vraag of Amerikaanse kernwapens in Europa nog nodig zijn. De Tweede Kamer vond in 2010 al unaniem van niet en onze regering deelt deze mening.

Maar als de NAVO, ondergedompeld in ondoorzichtige besluitvorming en Koude Oorlog-sentiment, besluit dat de bommen toch moeten blijven, dan krijgt ook Nederland straks verbeterde bommen.

Hetzelfde redactionele commentaar van The New York Times (dd 30-10) dat Ramdharie in zijn artikel aanhaalt, stelt dat als de NAVO de Amerikaanse kernwapens in Europa wil houden, Europa dan ook maar moet meebetalen aan modernisering (kosten: 1,6 miljard USD).

Wil Nederland dus voorkomen dat ze moet gaan betalen voor verbeterde bommen die we zeggen niet te willen, dan moet óf de NAVO worden overtuigd, of we moeten – vloeken in de kerk van NAVO-consensus – eenzijdig besluiten de kernwapens uit Volkel terug naar de VS sturen.