Wanneer volgt de regering het voorbeeld van Lubbers en Van Agt?

Nu oud-bewindslieden Ruud Lubbers en Dries van Agt openheid hebben gegeven over de aanwezigheid van kernwapens op de vliegbasis Volkel moet de Nederlandse regering zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de aanwezigheid van kernwapens in ons land én stappen zetten om kernwapens de wereld uit te helpen. Dat stelt Krista van Velzen, campagneleider nucleaire ontwapening bij vredesorganisatie IKV Pax Christi, in een opiniestuk voor het Reformatorisch Dagblad.

Terwijl de Nederlandse regering volhardt in haar zwijgen over de aanwezigheid van kernwapens in Nederland hebben oud-bewindslieden deze week de stilte doorbroken. In een documentaire van National Geographic vertelt oud-premier Lubbers dat er wel degelijk kernwapens liggen op de luchtmachtbasis Volkel, oud-premier Van Agt heeft dat enkele dagen later bevestigd.

Nederland moet de – verouderde – kernwapens terugsturen naar de Verenigde Staten en zich sterk maken voor de start van onderhandelingen om kernwapens te verbieden vindt Van Velzen. Nederlandse bewindspersonen voelen zich volgens de campagneleider ten onrechte gebonden aan een vermeende afspraak met de NAVO om de aanwezigheid van kernwapens te bevestigen noch te ontkennen. Terwijl in Duitsland, prominent lid van het bondgenootschap, al lang openlijk wordt gesproken over de aanwezigheid van kernwapens – zonder dat de NAVO daar moeilijk over doet – gaat in Nederland het Openbaar Ministerie onderzoeken of er met de uitspraken van de oud-bewindslieden staatsgeheimen zijn geschonden.

Kosten
Het rookgordijn waarachter de Nederlandse regering zich verschuilt gaat ook regelrecht in tegen de recente aanbevelingen van het Non-Proliferation and Disarmament Initiative (NPDI) schrijft Van Velzen. Een van de aanbevelingen van het initiatief, waarvan Nederland deel uitmaakt, was dat kernwapenstaten meer openheid moeten geven over hun arsenalen.

Ook zijn de kosten voor de handhaving van de kernwapens op Nederlands grondgebied nooit bekend gemaakt. Daarentegen is het geen geheim dat de VS een bedrag van 10 miljard dollar hebben uitgetrokken voor het moderniseren van al hun B61-kernwapens gedurende de komende tien jaar, inclusief de bommen op Volkel. De Tweede Kamer heeft zich met de motie-Omtzigt c.s. in december vorig jaar al uitgesproken tegen de modernisering van de kernwapens in Volkel, ontmanteling zou nu de juiste strategie zijn.

Lubbers heeft een mooie voorzet gemaakt. Krista van Velzen meent dat minister Timmermans dan ook nu de vraag zou moeten beantwoorden hoe en vooral wanneer Nederland een einde wil maken aan de plaatsing van kernwapens in Nederland en zich sterk zou moeten maken voor dat ene doel: alle kernwapens de wereld uit.

Lees het hele opiniestuk op de website van het Reformatorische Dagblad.

Op 19 juni vindt de Nucleaire pub quiz plaats, dé gelegenheid om je kennis over kernwapens testen én op te poetsen.