VS Nuclear Posture Review is onverantwoordelijk

De herziening van het kernwapenbeleid van de VS dat vorige week uitlekte, de zogenaamde Nuclear Posture Review (NPR), gaat in tegen de nucleaire ontwapeningsbelofte.

Het nieuwe beleid vergroot de rol van kernwapens in het veiligheidsbeleid van de VS, ondanks dat in het kader van het Non-ProliferatieVerdrag juist is beloofd die rol te verkleinen. Het nieuwe beleid suggereert zelfs dat de drempel voor het gebruik van kernwapens verlaagd moet worden. Deze bereidheid om kernwapens in te zetten stimuleert andere landen ook naar het bezit van kernwapens te streven.

Bondgenoten van de VS, vooral de landen met een speciale relatie met de VS (zoals de NAVO-landen die stationering van Amerikaanse kernwapens toestaan op hun grondgebied), zouden zich hiertegen moeten uitspreken. Het is onverantwoordelijk bondgenoten te laten dreigen met het gebruik van kernwapens zonder daartegen te protesteren.

In de NPR wordt ook het maken van een nieuw kleiner type (en daarmee gemakkelijker bruikbaar) kernwapen genoemd. Dit terwijl de VS al kleinere kernwapens heeft. Dit soort nieuwe kernwapens zijn nergens goed voor. Ze zorgen er alleen voor dat de kans dat kernwapens ├ęcht worden ingezet toeneemt. Er ontstond veel ophef toen het Amerikaanse Centrum voor ZiekteBestrijding aankondigde een training te organiseren voor hoe de nationale gezondheidszorg kan reageren als een kernwapen zou worden gebruikt. Het is echter door de internationale gemeenschap al vaak vastgesteld dat hulp bij een kernaanval niet mogelijk is.  Het feit dat zelfs kleine kernwapens catastrofale transnationale gevolgen zouden hebben, is een van de redenen dat de meeste landen overeen zijn gekomen dat kernwapens illegaal moeten zijn. Bovendien is er een enorm risico dat het gebruik van ‘kleine’ kernwapens escalatie naar het gebruik van grote kernwapens zou kunnen verzoorzaken.

Verstandige landen zijn landen die werken aan het versterken van de norm tegen kernwapens. Ze dreigen niet met het gebruik van kernwapens, en staan niet toe dat daar namens hen door anderen mee wordt gedreigd. Verstandige landen zien in dat er een duidelijke weg is naar het eind van alle kernwapens, die begint met het tekenen van het wereldwijde verbod op kernwapens.