Vredesambassadeur Casper naar Hiroshima

Hij kijkt vooral uit naar de ontmoetingen: met mensen die de nucleaire aanval op Hiroshima van dichtbij meemaakten, met tegenstanders van kernwapens, maar ook met voorstanders. Hen wil Battle-winnaar Casper van der Zijde (28) graag duidelijk maken dat een kernwapenvrije wereld puur gezond verstand is. Als Ambassadeur van Vrede voor PAX vertrekt Casper op 2 augustus naar Hiroshima om de zeventigste herdenking van de atoomramp bij te wonen. Op NoNukes.nl doet hij verslag van zijn belevenissen.

Als klein jongetje was Casper al onder de indruk van de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. De kernwapens kregen al snel zijn speciale aandacht. Op de middelbare school hield hij een presentatie over atoombommen, later schreef hij zijn afstudeerscriptie over nucleaire ontwapening. Voor Casper was het dan ook niet meer dan logisch om zich met volle energie in te zetten voor het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens, en mee te doen aan The Battle.

Hij verzamelde de meeste handtekeningen en verdiende daarmee een ticket naar Japan om de zeventigste herdenking van de atoomaanval op Hiroshima bij te wonen. Samen met Krista van Velzen van PAX vertrekt hij op 2 augustus naar Japan, als Ambassadeur van Vrede voor PAX. Inmiddels zijn de 40.000 handtekeningen binnen . Nu moet de Tweede Kamer debatteren over een nationaal verbod op kernwapens.

‘Ondenkbaar om me niet druk te maken over kernwapens’
In Hiroshima logeren Krista en hij bij mensen die de ramp hebben overleefd. Casper: ‘Als je ziet dat de meeste slachtoffers van die bommen vallen door mensen die het minst met oorlog te maken hebben, is het voor mij ondenkbaar om me daar niét druk om te maken. Kernbommen zijn nu voor veel mensen abstract omdat we ze niet zien. Maar de cultuur van geweld waaruit ze zijn voortgekomen, is nog wél tastbaar. Ik ben vastbesloten om me te blijven inzetten voor nucleaire ontwapening totdat alle kernwapens de wereld uit zijn. Ook na de reis, bijvoorbeeld wanneer het burgerinitiatief in de Tweede Kamer wordt behandeld.’

Bekijk hieronder een filmpje waarin Casper vertelt over zijn motivatie om zich in te zetten tegen kernwapens.

Klik hier voor een overzicht van alle blogs van Casper.