VN-onderhandelingen verbod op kernwapens van start

PAX en ICAN zijn momenteel aanwezig bij de Verenigde Naties in New York. Daar zijn de historische onderhandelingen die zullen leiden tot een verbod op kernwapens begonnen.

Op de PAX website wordt een live-blog bijgehouden. De onderhandelingen zijn op social media te volgen via #nuclearban. Hieronder staat een overzicht van de dagelijkse videoverslagen van het PAX No Nukes team:

Dag 1: Opening onderhandelingen kernwapenverbod

We zijn in New York! Daar startten gisteren de onderhandelingen over een internationaal kernwapenverbod. Selma neemt je mee tijdens haar eerste dag bij de VN.

Snapshot vlog 1


Dag 2: Internationale reacties op de deelname Nederland

Dag twee van de onderhandelingen over een kernwapenverbod zit erop. Niet onbelangrijk: Nederland doet mee! Selma vroeg campaigners in New York wat ze daarvan vonden.

Snapshot vlog 2


Dag 3: PAX-team overtuigt diplomaten

Op dag 3 heeft het PAX-team in New York zoveel mogelijk diplomaten proberen te overtuigen om in hun inbreng te noemen dat een verbod op investeringen in kernwapenproducenten onderdeel van het verdrag zou moeten zijn. Het resultaat? De helft van alle delegaties die op de derde dag een statement maakte, zeiden dat financiering ook verboden moet worden in het verdrag.

Snapshot vlog 3


Dag 4: Actie!

Stralend weer dat goed van pas kwam bij onze fotoactie voor het gebouw van de VN. Het duurde even voor twee van ons om zich als bom te verkleden en een hele groep anderen zover te krijgen een letter vast te houden en in de juiste volgorde te gaan staan, maar dan heb je ook wat. De beveiliging vond het minder leuk. Maar gelukkig hadden we al mooie foto’s gemaakt voordat onze actiematerialen werden afgenomen.

Historisch
In de onderhandelingszaal spraken de diplomaten verder over de concrete onderdelen van een verbodsverdrag. Voor VN-maatstaven was de wijze waarop vrij uniek. Normaal worden er met het thuisland afgestemde statements voorgelezen. Nu werd er gewikt en gewogen, getwijfeld, vragen gesteld aan elkaar en aan deskundigen. Na vier dagen is het overduidelijk dat dit verbodsverdrag er gaat komen en dat er een grote overeenstemming is over de meeste elementen. We zijn betrokken bij een historisch proces.

Knipsel


Dag 5: Het zit erop!

De eerste ronde onderhandelingen over het kernwapenverbod is voorbij! Susi, Krista, Selma en Maaike van het No Nukes team blikt terug op een bijzondere laatste dag in de VN.

Vlog 5