Tweede Kamerleden sturen eerste kernwapen retour aan Verenigde Staten

Jaar na jaar blijft één post op de Nederlandse begroting onbekend en onbesproken: het bedrag dat de aanwezigheid van de twintig Amerikaanse kernwapens in ons land ons kost. De regering volgt het NAVO-beleid: de aanwezigheid van deze kernwapens in Nederland wordt bevestigd noch ontkend, over de kosten wordt gezwegen. De Kamer stemt ieder jaar voor de begrotingen zonder te weten hoeveel de nucleaire post bedraagt. Ook de belastingbetaler weet daardoor niet welk deel van de publieke middelen aan kernwapens wordt besteed.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi vindt het de hoogste tijd dat Kamerleden openheid eisen over het Nederlandse kernwapenbudget en niet meer ieder jaar een blanco cheque tekenen waardoor de nutteloze kernwapens in Nederland kunnen blijven. Krista van Velzen, campaigner nucleaire ontwapening bij IKV Pax Christi: “Instemmen met een geheime begroting zou geen vanzelfsprekendheid moeten zijn voor politici. Ik roep Kamerleden op om niet langer in te stemmen en deze wapens naar de VS terug te sturen. Al was het maar omdat ze geen enkel militair strategisch nut meer hebben.”

Dinsdag 18 december om 13.30 uur op het Plein voor de Tweede kamer zal muzikant en acteur Bob Fosko namens IKV Pax Christi de Kamerleden vragen te kiezen: een grote blanco cheque tekenen of de bommen terugsturen. Hiervoor staat er een groot ‘raketvormig’ postpakket klaar om naar de VS verzonden te worden. Kamerleden kunnen hun naam als afzender op dit pakket zetten. Zo wordt de eerste kernbom symbolisch retour afzender gestuurd.