Terugtrekking VS uit Iran-deal een fout besluit

PAX veroordeelt het Amerikaanse besluit, eerder vandaag bekendgemaakt door president Donald Trump, om zich terug te trekken uit de nucleaire deal met Iran.

De deal werkt namelijk goed. Algemeen directeur van PAX, Jan Gruiters: “Het was een triomf van de diplomatie, de echte art of the deal. De Amerikaanse afwijzing is een verkeerd signaal aan Noord-Korea én kan nucleaire proliferatie en gewapend geweld voeden in een toch al onstabiel Midden-Oosten.”

De afwijzing van de overeenkomst is ook een afwijzing van diplomatie. Het ondermijnt de Amerikaanse geloofwaardigheid en legitimiteit, zowel voor vrienden als vijanden. Het is ook een afwijzing van de Amerikaans-Europese samenwerking. Daarnaast legt het druk bij de andere partijen die betrokken zijn bij de deal – Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en Rusland – om Iran gerust te stellen dat zij de overeenkomst wel zullen handhaven. Anders zal de afwijzing Iran in staat stellen om een nucleair gewapend land te worden.

Klok teruggezet
Het is onduidelijk of het Amerikaanse Congres nu zal beslissen om nieuwe sancties op te leggen aan Iran. Een dergelijk besluit zou de klok terugzetten naar hoe de situatie was vóór de deal, toen Europese landen geen zaken konden doen in Iran. Bovendien zou dit de al fragiele relatie tussen Europa en de VS verder in gevaar brengen.

Deal behouden
Terugtrekking van de VS uit de Iran-deal vergroot de kans op oorlog tussen de VS en Iran. Vijftien jaar geleden werd de internationale gemeenschap verscheurd vanwege de vermeende massavernietigingswapens die Irak zou hebben en is daar nog steeds niet volledig van hersteld. Het is aan de andere betrokken partijen om de deal te behouden.

Diplomatie
Diplomatie is de beste manier om de dreiging van kernwapens te stoppen. Diplomatie heeft ook geleid tot het Verdrag inzake het verbod op kernwapens, dat in juli 2017 is aangenomen bij de Verenigde Naties. Om echt een einde te maken aan alle nucleaire dreigingen, moeten we doorgaan met het sluiten van sterke verdragen.