Succesvolle blokkade van kernwapenbasis Büchel

Een groep mensen van IKV Pax Christi doet vandaag mee aan de blokkade van de Duitse kernwapenbasis Büchel. De zeven ingangen van de basis zijn vanaf 5 voor 12 vanmorgen geblokkeerd door vreedzame activisten uit veel verschillende landen. Bij elke ingang worden muzikale optredens gegeven onder het motto ‘rhythm beats bombs’.

Krista van Velzen, campagneleider nucleaire ontwapening bij IKV Pax Christi: ‘We doen mee met deze 24 uur durende blokkade om onze solidariteit met de Duitse vredesbeweging te tonen. Duitsland heeft net als Nederland 20 Amerikaanse B-61 kernwapens op een luchtmachtbasis liggen. Hoewel de regering heeft gezegd deze kernwapens te willen terugsturen liggen ze nog steeds op Büchel waardoor het nog steeds nodig is hier tegen te protesteren. De wapens in Duitsland worden in de komende jaren, net als de kernwapens die op Volkel (NL) liggen vernieuwd. Deze vernieuwing kost meer dan één miljard dollar, waardoor de nieuwe kernwapens die ook in Nederland gestationeerd zullen worden meer kosten dan hun gewicht in goud. Gelukkig heeft de Tweede Kamer zich al uitgesproken tegen deze zogenaamde modernisering’.

De IKV Pax Christi activisten hebben in traditionele Hollandse klederdracht kaasblokjes uitgedeeld. Benthe van de Pol, voor deze gelegenheid Frau Antje: ‘Kaas geen kernwapens is onze boodschap hier, een grapje natuurlijk, maar wel met een bloedserieuze ondertoon: het is bizar dat er plannen worden gemaakt om nieuwe kernwapens in Duitsland en Nederland te plaatsen’.