Stoomcursus Lobbyen tegen kernwapens

Hoe ziet een dag op een internationale conferentie eruit? Hoe begin je een gesprek met een diplomaat? Waarom moeten kernwapens de wereld uit – en hoe overtuig je hoge diplomaten van dit standpunt? Meld je aan voor de stoomcursus Lobbyen tegen Kernwapens en leer zelf onderhandelen met diplomaten in Genève!

Voor de tweede keer leidt IKV Pax Christiambitieuze, nieuwsgierige studenten met internationale ambities en idealen voor een veiligere wereld op tot kernwapenlobbyist. Tijdens een stoomcursus leer je wat de gevolgen zijn van de aanwezigheid van kernwapens, waarom staten kernwapens willen, hoe IKV Pax Christi lobbyt voor een kernwapenvrije wereld en wat het Non-Proliferatieverdrag is. Je ontmoet diplomaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en volgt een workshop op instituut Clingendael. Na vier cursusdagen ben je klaar voor het echte werk: een vijfdaags bezoek aan de jaarlijkse conferentie over het non-proliferatieverdrag in Genève, waar je zelf met diplomaten praat over een kernwapenvrije wereld. Tijdens en na de stoomcursus betrek je als ambassadeur van IKV Pax Christi zoveel mogelijk mensen bij het onderwerp kernwapens. Denk bijvoorbeeld aan blogs, filmpjes voor internet of interviews in studentenbladen.

Wanneer?
Er zijn vier workshops in maart en april 2013, gevolgd door een vijfdaags bezoek aan Geneve van 20 t/m 25 april. Begin mei is er een terugkomdag en in mei, juni of september organiseer je alleen of in een groepje nog een bijeenkomst in Nederland, bijvoorbeeld een debat, worldcafé of filmavond over kernwapens.

Wat moet je kunnen? 
Je bent een ambitieuze en nieuwsgierige student met interesse voor internationale (ontwapenings-)vraagstukken, je kunt je goed redden in het Engels en je bent beschikbaar voor alle vier de workshops en de volledige periode in Genève. Tijdens de workshops en je verblijf in Genève schrijf je blogs en artikelen en probeer je artikelen gepubliceerd te krijgen in bijvoorbeeld het blad van jouw hogeschool of universiteit. Na afloop organiseer je minimaal één activiteit rond het thema kernwapens voor IKV Pax Christi. Deelname is kosteloos. IKV Pax Christi betaalt tevens de reis naar en verblijf in Genève.

Verder?
We hebben plek voor maximaal tien studenten. Vertel ons per brief in het Engels waarom we jou absoluut moeten selecteren en stuur deze met je cv voor 31 januari 2013 naar Selma van Oostwaard via vanoostwaard@ikvpaxchristi.nl. Voor vragen kun je ook bij haar terecht.

Houd de No Nukes website in de gaten voor meer informatie over de workshops, de cursus van vorig jaar en ons werk.