Steden wereldwijd roepen op tot nucleaire ontwapening

ICAN lanceert vandaag een nieuwe campagne waarbij steden en gemeenten het VN-Kernwapenverbod steunen en hun regeringen oproepen het Verdrag te tekenen. Een aantal grote steden hebben de oproep al ondertekend, waaronder Baltimore, Los Angeles, Milan, Melbourne, Sydney en Toronto.

Door de ICAN cities appeal  te steunen, spreken steden hun grote zorgen uit over de bedreiging die kernwapens vormen voor hun inwoners:

Onze stad heeft grote zorgen over de grote bedreiging die kernwapens vormen voor mensen wereldwijd. We geloven dat onze inwoners het recht hebben in een wereld zonder deze bedreiging te leven. Ieder gebruik van kernwapens, opzettenlijk of per ongeluk, zou catastrofale gevolgen hebben voor zowel mensen als het milieu. Daarom verwelkomen we de aanname van het VN-Kernwapenverbod door de Verenigde Naties in 2017 en roepen we onze regering op tot dit Verdrag toe te treden.

Waarom steden?

Kernwapens vormen een speciale dreiging voor steden, die in veel gevallen de primaire doelwitten zijn van een aanval met deze wapens. Kernwapens zijn ontworpen om hun doelen volledig te vernietigen. Juist deze bedreiging van de belangrijkste plaatsen in een land, is waar de theorie en strategie van afschrikking op gebaseerd is. Regeringen die deze strategie onderschrijven, brengen hun burgers en inwoners daarmee in levensgevaar. Lokale overheden hebben een speciale verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun inwoners. Daarom moeten juist steden zich tegen kernwapens uitspreken.

Samenwerken met steden is bovendien een belangrijke manier op druk uit te oefenen op regeringen om naar de wens van hun bevolking te luisteren. Wanneer steden hun regering oproepen het VN-Kernwapenverbod te tekenen, volgens zij de wens van hun inwoners, die namelijk tegen deze massavernietigingswapens zijn.

Meer weten of je eigen stad oproepen het City Appeal te ondertekenen?

Volg de hashtag #ICANSave op social media, en help ons de boodschap te verspreiden. Meer informatie kun je hier vinden: