Rapport Withdrawal Issues leidt andermaal tot vragen Belgisch parlement

Federaal parlementslid Eva Brems, van de Vlaamse partij Groen!, bevroeg minister van buitenlandse zaken Vanackere over de Belgische houding ten aanzien van tactische kernwapens in Europa. Aanleiding was het IKV Pax Christi rapport Withdrawal Issues.

Brems schrijft hierover op de Groen! website:

Meer inspanningen nodig om kernwapens uit Kleine Brogel te krijgen
Veertien NAVO-landen, waaronder België, willen de Amerikaanse tactische kernwapens – die ook in Kleine Brogel staan – weg uit Europa. Nog eens tien andere landen zouden zich er niet tegen verzetten. Van de achtentwintig NAVO-landen liggen alleen Frankrijk, Litouwen en Hongarije echt dwars. Dat blijkt uit een recent rapport van Pax Christi Nederland.

Met zo’n grote steun voor nucleaire ontwapening vraagt Volksvertegenwoordiger Eva Brems (Groen!) zich af waarop onze regering wacht om een sterkere ontwapeningsagenda naar voor te schuiven. Daarom ondervroeg ze vanmiddag Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) over zijn nucleaire ontwapeningsinitiatieven.

Eva Brems: ‘Met de huidige aanpak kunnen we nog lang wachten op een kernwapenvrij Europa. En dat is nochtans nodig om andere regio’s te stimuleren soortgelijke stappen te ondernemen. Het onderzoek van Pax Christi maakt duidelijk dat we ons niet isoleren indien we rechtstreeks aan de VS vragen om hun kernwapens uit Kleine Brogel weg te halen. Rond de eeuwwisseling gaven de Grieken reeds het voorbeeld. Er is dus een precedent.’

Brems betreurt dat ons land zich blijft verschuilen achter de NAVO, ook nu duidelijk werd dat dit eigenlijk nergens voor nodig is. Dat bevestigt ons land nogmaals in een document van Duitsland, Nederland, Noorwegen en Polen dat op Belgische steun mocht rekenen. Brems verzet zich ook tegen het NAVO-argument dat de Amerikaanse Kernwapens in Europa verwijderd kunnen worden in ruil voor de afbouw van het Russische tactische kernwapenarsenaal.

‘Die voorwaarde is gewoon unfair. Rusland heeft immers zijn tactische kernwapens al verwijderd uit de voormalige USSR-staten en wacht al heel lang tot de VS hetzelfde doen met hun tactische kernwapens in Kleine Brogel en Europa’, aldus Brems.