Plèeèèdzjjjjjj: hoe meeuwenkak gaat leiden tot een verbod op kernwapens

Zich het hoofd breken. Een rare uitdrukking. Ik breek mij het hoofd. Of breek ik mij mijn hoofd. Ik weet het niet. Maar het is wel precies wat ik nu aan het doen ben.

Waarom? Omdat ik  alweer goed nieuws te melden heb: zojuist sloot het 101e land zich aan bij de Humanitarian Pledge waardoor de meerderheid van alle VN lidstaten aangeeft dat er nu echt een internationaal verbod op kernwapens moet komen. Hier hebben we bloed, zweet en tranen in gestoken dus ik ben blij en trots dat we deze mijlpaal bereikt hebben.

Nederland hoort niet bij die meerderheid die zich aan sloot bij deze Pledge en dat is jammer of eigenlijk erger, beschamend.. Maar dat is niet de enige reden dat ik mij mijn hoofd aan het breken ben. Het is die Pledge zelf. Niet de inhoud, maar de vertaling van dat woord bedoel ik.. Plèèdzjjj.. Het klinkt als een klodder meeuwenkak die op de straat landt. Plèeèèdzjjjjjjj!!!

Ik wil dit goede nieuws van de daken schreeuwen, maar ik vind maar geen goede vertaling van dat woord. Een belofte? Gelofte? Eed? Een meerderheid van alle VN lidstaten steunt de humanitaire belofte. Een meerderheid zweert.. Nee, geen zweren er bij halen, dat klinkt vies. Oproep dan. Gewoon pledge dan? Dat wekt beelden van boenwas bij me op.  Tsja, alle futiliteiten waar je dat hoofd (mijn hoofd) over kan breken.

Ik hou het op Humanitarian Pledge en ga weer lief voor mijn hoofd zijn. Want goed nieuws is immers goed nieuws, ook al kan je het niet goed vertaald krijgen. De meerderheid van alle lidstaten steunt deze historische Plèeèèdzjjjjjj. En dankzij die meeuwenkak komt er een verbod op kernwapens!!

 De teller van de Humanitarian Pledge tikt  ondertussen door. Bekijk hier de meest actuele lijst van landen die de Humanitarian Pledge hebben ondertekend.