PAX legt bom onder kernwapendiscussie

PAX heeft vandaag een bom gelegd onder de discussie over de toekomst van kernwapens in Nederland. Dit deed de vredesorganisatie door een dummy van een kernbom het Tweede Kamergebouw binnen te loodsen met daarin de handtekeningen van ruim 45.000 mensen die hebben opgeroepen tot een Nederlands verbod op kernwapens. De toekomst van kernwapens ligt nu letterlijk in handen van de Tweede Kamer.

Brede steun
Vervolgens werd de kernbom met handtekeningen het gebouw van de Tweede Kamer binnengeloosd en kreeg deze een plekje in de werkkamer van VVD-Kamerlid Han ten Broeke, woordvoerder buitenlandse zaken en defensie.
De boodschap is duidelijk: er is brede steun in Nederland voor een verbod op deze massavernietigingswapens. Nu is de politiek aan zet. Dankzij het burgerinitiatief van PAX moet de Tweede Kamer debatteren over een nationaal verbod. Campagneleider Krista van Velzen benadrukte dat de ondertekenaars van het burgerinitiatief niet alleen staan. “Een opiniepeiling van het Rode Kruis laat zien dat

pax-l1001284-edit-700_1

85% van de Nederlandse bevolking van kernwapens af wil. De Tweede Kamer heeft in verschillende moties laten zien de kernwapentaak snel te willen beƫindigen, maar de regering heeft tot nu toe geen concrete uitvoering gegeven aan deze wens. PAX stelt met het burgerinitiatief voor dit te doen door middel van een wetstekst die kernwapens in Nederland verbiedt.
Als de Nederlandse regering een verbod op kernwapens instelt, neemt ze zowel de wens van een meerderheid van de bevolking serieus als het belang dat ze voortdurend zegt te hechten aan nucleaire ontwapening.”

Moed
Krista van Velzen wenste de Kamerfracties veel moed toe in het debat over het burgerinitiatief. “Kernwapens hebben verschrikkelijke humanitaire gevolgen. Het is hoog tijd om, na chemische en biologische wapens, clustermunitie en landmijnen, ook deze massavernietigingswapens te verbieden. Inmiddels hebben al 117 van de 195 internationaal erkende staten aangegeven te willen onderhandelen over een wereldwijd verbod. Nu is een uitgelezen moment voor de Nederlandse regering om zich bij deze meerderheid aan te sluiten.”
Ook het Nederlandse Rode Kruis en de ASN Bank, die het burgerinitiatief steunen, riepen de Kamerleden hier tijdens de overhandiging toe op.

Lees hier het voorstel van PAX aan de Tweede Kamer: ‘Verbied Kernwapens in Nederland’.