PAX blij met pleidooi Timmermans op NSS voor kernontwapening

Via de media werd zojuist bekend dat minister Timmermans bij de deelnemers aan de Nuclear Security Summit heeft aangedrongen op kernontwapening. 

“Dit pleidooi kan een eerste stap zijn tot vervolgoverleg over hoe te komen tot een wereldwijd kernwapenverbod “, stelt Susi Snyder, programmaleider Nucleaire Ontwapening van PAX. “Wij zijn erg blij dat de minister net als wij ervan doordrongen is dat nucleaire veiligheid alleen bereikt kan worden als regeringsleiders ook over kernwapens spreken.”

Op de top die maandag 24 en dinsdag 25 maart in Den Haag werd gehouden, stonden kernwapens niet op de agenda. Alleen nucleair materiaal dat voor civiele doeleinden wordt gebruikt, was gespreksonderwerp. Dit is slechts 15% van het materiaal. 85% wordt voor militaire doeleinden gebruikt.

PAX heeft zich er de afgelopen dagen via tal van bijeenkomsten en de media hard voor gemaakt de problematiek rond kernwapens wel onder de aandacht te brengen. Snyder: “We hopen dat de oproep van minister Timmermans gehoor krijgt en zien uit naar de vervolgstappen.”