Kernwapenbesprekingen in New York – PAX is erbij

Van 29 april tot 10 mei 2019 komen landen bijeen in de Verenigde Naties in New York voor een bijeenkomst over nuleaire ontwapening. Ze bespreken voortgang rond het nucleaire Non-ProliferatieVerdrag (NPV). PAX en ICAN zijn ook aanwezig bij deze bijeenkomst en roepen alle landen op zich Het NPV bestaat sinds 1970 en wordt gezien als de hoeksteen voor nucelaire non-proliferatie en ontwapening. Elke vijf jaar vindt er een Reviewconference plaats voor dit verdrag en als voorbereiding hierop komen alle staten die het verdrag hebben ondertekend  jaarlijks bij elkaar tijdens een Preparatory Committee.

Het NPV verplicht de landen te onderhandelen over ontwapening van hun arsenalen. De kernwapenstaten hebben hun arsenalen, 50 jaar nadat het NPV in 1970 in werking trad nog niet ontwapend. Een meerderheid van landen wereldwijd zet zich al wel in om deze verplichting na te komen, door het VN-Kernwapenverbod te tekenen.

De aanwezige staten zouden tijdens deze laatste voorbereidende bijeenkomst voor de 2020 Review Conference met een concreet stappenplan moeten komen voor de bijeenkomst in 2020. Met een gedegen stappenplan als basis zouden de staten in 2020 tot een gezamenlijke verklaring moeten kunnen komen. De 2015 Review Conference eindigde zonder gezamenlijke verklaring en de staten moeten hun uiterste best doen om de bijeenkomst in 2020 wel tot een succes te maken. Landen moeten ook opnieuw hun inzet uitspreken voor het voorkomen van ieder gebruik van kernwapens, vanwege de onvoorstelbare humanitaire gevolgen. Daarnaast zou het goed zijn als landen duidelijk hun steun uitspreken voor het VN-kernwapenverbod en aangeven dat dit verdrag het NPV versterkt en een wereld zonder kernwapens dichterbij brengt.

PAX zal aanwezig zijn tijdens deze voorbereidende bijeenkomst in New York en zal samen met ICAN aandacht vragen voor het VN-kernwapenverbod en aanwezige staten proberen te overtuigen dit verdrag zo snel mogelijk te ondertekenen en te ratificeren.

Wil je ook graag wat doen om een kernwapenvrije wereld dichterbij te brengen? Klik dan hier.