Actie

Published on January 12th, 2015 | by Selma van Oostwaard

0

Overlevende Hiroshima roept op samen te zorgen voor kernwapenverbod

De Japanse Setsuko Thurlow (83) heeft het allemaal zien gebeuren. Zij is overlevende van de atoomaanval op Hiroshima en weet als geen ander wat een vreselijke gevolgen zo’n aanval heeft. Zij zet zich, net als PAX, in voor een kernwapenvrije wereld.

Setsuko is dan ook voorstander van de petitie Teken Tegen Kernwapens. Zij roept Nederlanders op The Battle aan te gaan om zoveel mogelijk handtekeningen op te halen en ervoor te zorgen dat ook Nederland, in navolging van 115 landen, kernwapens verbiedt.Setsuko was 13 toen zij de nucleaire aanval op Hiroshima meemaakte. Zij verloor vrijwel al haar klasgenoten en een deel van haar familie. Zij bevond zich in de paddenstoelvormige wolk. Setsuko vertelt hoe zij rijen met duizenden verdoofde mensen langzaam van het stadscentrum naar de nabijgelegen heuvels zag schuifelen. “Ze droegen slechts verscheurde vodden of waren helemaal naakt, hun lijf zwart verbrand en opgezwollen”, vertelt zij. “Hun ogen konden door de zwellingen niet meer open, bij sommigen hingen de oogbollen uit de kassen. Met een paar klasgenoten die het ook overleefd hadden, sloot ik me aan bij de uittocht, voorzichtig over de lijven van de doden en stervenden stappend.”

Halverwege de 40.000
Deze gruwelijke herinneringen stimuleren Setsuko actie te voeren om ervoor te zorgen dat een dergelijke aanval nooit meer plaats kan vinden.In Nederland zijn 40.000 handtekeningen nodig om een verbod op de politieke agenda te zetten. Inmiddels zijn we op de helft. Nog 20.000 te gaan. Setsuko roept in haar videoboodschap op samen kernwapens de wereld uit te helpen. Doe mee: zet je handtekening op www.tekentegenkernwapens.nl. Of beter nog: geef je op voor The Battle. Als je wint, reis je in augustus als Ambassadeur van Vrede met ons mee naar Japan en ontmoet je mensen als Setsuko. Je bent aanwezig bij officiële herdenkingen en overnacht bij overlevenden van de aanval in 1945.

En of je nu wint of niet, dit is een unieke kans om je samen met mensen als Setsuko in te zetten voor een verbod op kernwapens.

Tags: , , , , ,


About the Author

Selma supports all the disarmament work at PAX with a special emphasis on the No Nukes team. In 2014 she and other PAX disarmament campaigners launched a public campaign in the Netherlands to initiate the creation of national legislation to outlaw nuclear weapons: www.tekentegenkernwapens.nl. One of the result of this national campaign is that a vast majority of the House wants the Netherlands to start working internationally for a nuclear weapons ban.Comments are closed.

Back to Top ↑

PAX