Analyse no image

Published on August 3rd, 2011 | by Krista van Velzen

0

Opiniepeiling: Nederland wil geen kernwapens

De onlangs vrijgegeven uitkomsten van het Nationaal Kiezersonderzoek 2010 laten zien dat 87% van de Nederlandse bevolking vindt dat Nederland geen kernwapens moet hebben.

Wilbert van der Zeijden

Niets nieuws, zullen velen zeggen. Dat klopt. Ook in eerdere opiniepeilingen was de steun voor kernwapens in Nederland minimaal. Toch is het goed bevestigd te zien dat Nederlanders niets moeten hebben van nucleaire wapens. De laatste serieuze peiling was alweer 12 jaar geleden . De wereld is flink veranderd in die twaalf jaar, maar de mening van Nederlanders over kernwapens niet.

De weerzin tegen kernwapens is aanwezig in alle geledingen van de samenleving. Links of rechts; oud of jong; Rooms, protestant, moslim of seculier – het maakt allemaal weinig uit. In elke denkbare categorie is minstens tweederde tegen kernwapens.

De vraag is dom gesteld, zullen de cynici zeggen. De vraag “Wat vindt u: moet Nederland wel of niet over kernwapens beschikken? Formeel gezien heeft Nederland namelijk geen kernwapens tot z’n beschikking. . Maar Nederland huisvest wel Amerikaanse kernwapens. Een vraag als “Wat vindt u: moet Nederland wel of niet kernwapens op haar grondgebied hebben” zou dan beter geweest zijn. Maar ik kan me voorstellen dat het voor de respondenten van het onderzoek allemaal niet zoveel uitmaakt. Als je kernwapens in je land hebt, heb je kernwapens. Temeer daar het in oorlogstijd Nederlandse piloten zijn die vanuit Nederlandse vliegtuigen kernwapens moeten gooien op vijandelijke doelen.

Politiek gezien is dit een steun in de rug van de snel groeiende meerderheid in het parlement die van de kernwapens af wil. Van elke partij is de achterband overtuigend tegen kernwapens. Ook de achterban van de PVV. 80% van de PVV-kiezers is tegen kernwapens. Dat is iets om onder de neus te schuiven van de PVV-kamerleden die zo langzamerhand als enige voor behoud van kernwapens in Nederland zijn.

Het National Kiezersonderzoek 2010: http://www.dpes.nl/pages/nko_2010.php

Tags: , , , ,


About the Author

Krista van Velzen is a former Dutch MP and is currently working as nuclear disarmament campaigner with PAX in The Netherlands. She is running a citizens initiative in the Netherlands in order to get national legislation banning nuclear weapons. Van Velzen has been working on disarmament issues since the early nineties. As spokesperson on defence and foreign affairs she has convinced the Dutch government to ban and eliminate clustermunitions and and to prohibite investments as well. She has worked in Central and Eastern Europe creating a network of campaigners on the nuclear issue. She organised a Walk for Nuclear Disarmament from Brussels to Moscow. Her attempts to disarm a British Trident submarine gave her truly interesting experiences inside a Scottish jail. Disagreeing with president Obama, she believes a world without nuclear weapons is achievable in this lifetime.Comments are closed.

Back to Top ↑

PAX