Op weg naar Hiroshima: de toekomst ligt in onze handen

Een tijd geleden vroeg ik aan mijn oma hoe zij de oorlog heeft ervaren. Vrijwel meteen zei ze dat ze toen voortdurend in onzekerheid en angst leefde. Precies 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog vlieg ik samen met Krista van Velzen van PAX naar Japan om de herdenkingsceremonie van de atoomaanval op Hiroshima bij te wonen. 

Ik doe dat als Ambassadeur van Vrede van PAX op het gebied van nucleaire ontwapening. Ondanks dat ik zelf nooit heb meegemaakt hoe het is om een oorlog te moeten doorstaan, besef ik wel heel goed hoe kwetsbaar vrede kan zijn. Dit besef is voor mij de drijfveer om mij in te zetten voor een wereld zonder kernwapens. Er kan immers geen sprake zijn van echte vrede zolang wij toestaan dat we elkaar wereldwijd in gijzeling houden met de meest wrede massavernietigingswapens.

Wereld zonder kernwapens
De meest oprechte manier om de slachtoffers in Hiroshima en Nagasaki te herdenken is door samen een wereld zonder kernwapens te creëren als concrete stap richting een wereld zonder oorlog. In Japan zal ik op 6 augustus daarom niet alleen bij het verleden stilstaan, maar wil ik mij vooral op de toekomst richten hoe wij de volgende stappen gaan zetten om daadwerkelijk een wereld zonder kernwapens te realiseren.

Kleinkinderen
Mij oma wordt in augustus 86 jaar oud. In 2072 zal ik net zo oud zijn als mijn oma. Op dat moment wil ik mijn kleinkinderen vertellen hoe een groep toegewijde mensen op het begin van de 21e eeuw de meest verwoestende wapens die wij ooit hebben uitgevonden, hebben verbannen en ontmanteld. Zoals de Amerikaanse antropologe Margaret Mead verklaarde: “Never doubt that a small group of thoughtful committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.” Met een groep van meer dan 44.000 Nederlanders die zich openlijk hebben uitgesproken voor een verbod op kernwapens zijn wij al lang geen kleine groep meer. Ik weet dan ook zeker dat we de wereld op hoopvolle wijze gaan veranderen!

Een beetje Japan naar Nederland
Tijdens mijn reis zal ik iedere dag een beetje Japan naar Nederland te brengen door mijn ervaringen, foto’s en video’s met jullie te delen. Voor nu wil ik jullie alvast veel danken voor al jullie support en betrokkenheid!

Ontvang updates van Casper via twitter en facebook