Nuclear Abolition Day 25 juni 2011- Jullie wapens geven geen veiligheid!

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) organiseert dit jaar voor de tweede keer een internationale actiedag om te pleiten voor een wereld zonder kernwapens. Aanleiding dit jaar is de bijeenkomst eind juni van de 5 permanente leden van de Veiligheidsraad, allen kernwapenhouders, om over hun aanpak van non-proliferatie te praten.

De boodschap van ICAN is: schaf kernwapens af!
Op 25 juni wordt hier allemaal actiegevoerd: http://nuclearabolition.org/view.

Het NoNukes-team van IKV Pax Christi steunt de campagne van ICAN, ondermeer door toespraken in Parijs en een opname van een campagnefilm in Amsterdam. Het NoNukes team roept iedereen op dit ook te doen. Hoe? Lees de flyer of kijk hieronder. Voor vragen, mail info@nonukes.nl.

Waarom?
Er zijn nog steeds meer dan 20.000 kernwapens in de wereld. Eén bom is krachtig genoeg om een stad weg te vagen en in een enkel ogenblik miljoenen mensen om te brengen. Het afschaen van kernwapens is de enige garantie dat ze nooit meer gebruikt zullen worden.

Wie?
Iedereen, in de hele wereld, moet zich laten horen. Ook JIJ! Stuur je boodschap naar de leiders van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk en China, die elkaar op 29 en 30 juni in Parijs ontmoeten om het over nucleaire veiligheid te hebben. Deze kernwapenstaten hebben het non-proliferatie verdrag ondertekend en in 2000 toegezegd onvoorwaardelijk te zullen werken aan het opheen van hun kernwapenarsenalen. Maar ze hebben dit niet gedaan. Nu zijn er nog vier kernwapenstaten (India, Pakistan, Israel en Noord-Korea) die óók van het gebruik van hun kernwapens moeten worden afgehouden.

Wat?
Kernwapens zijn een continue bedreiging voor de mensheid. Ze zijn een verspilling van schaarse fondsen die ook kunnen worden gebruikt voor veiligheid, gezondheid en het milieu. Zeg daarom tegen de overheid en kernwapenstaten dat zij echte veiligheid moeten creëren en dus moeten onderhandelen over een kernwapenverdrag waardoor alle kernwapens wereldwijd worden afgeschaft en ontmanteld.

Hoe?
Doe mee met de rest van de wereld en gebruik acties, banners, mails en de social media om onze veiligheidseisen duidelijk over te brengen aan de kernwapenstaten. Tijdens de eerste Nuclear Abolition Day in 2010 waren er meer dan 80 acties in 30 landen. Laten we dat in 2011 verdubbelen, of zelf verdrievoudigen.

Waar?
Van nucleaire legerbases tot aan ambassades van kernwapenstaten; waar je ook bent: houd kernwapenvrije picknicks, demonstraties, toon lms over kernwapenonderwerpen, nachtwakes, optochten, voetbalwedstrijden…. Wees creatief, heb plezier, en laat een DUIDELIJKE en LUIDE boodschap voor de afschang van kernwapens achter.

Wat kan jij doen?
Als je 10 minuten hebt:

 • Twitter op 25 juni ‘Get rid of Nukes’ op één van deze pagina’s @whitehouse @elysee @deardowningst @washingtonpost @reuters @HuffingtonPost  @nytimes @maddow mentioning #BanNukesNow or #ICANAct!
 • Neem op 25 juni een foto van jezelf met de tekst ‘Your weapons make us insecure’ en post deze als je facebook proelfoto, of ga naar  www.nuclearabolition.org en kopieëer een banner.
 • Geen facebook of twitter? Stuur een email naar de president of premier van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk of China om je zorg over te brengen. Ga naar www.nuclearabolition.org voor hun mailadressen.
 • Vraag je vrienden om mee te doen!

Als je 2-3- uur hebt:

 • Zet een ‘Bakkie en Bommen’-stand neer. Download en print materiaal vanwww.icanw.org/resources, zet koeven praat mensen bij over kernwapens!
 • Kijk op www.nuclearabolition.org voor het dichtstbijzijnde evenement is en ga er samen met je vrienden heen!
 • Bel de plaatselijke krant en praat met mensen in jouw omgeving over Nuclear Abolition Day!

En verder……

 • Ben je een straatartiest bent of ken je er één? Organiseer dan een Graffiti Mob!
 • Heb je veel vrienden of heb je een goed netwerk? Organiseer dan een flashmob of kijk op www.nuclearabolition.org waar je aan een flashmopb mee kan doen.
 • Organiseer een demonstratie bij de ambassade van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk of China, of voor een vliegbasis waar kernwapens liggen. In Nederland: Volkel!
 • Houd je een blog bij? Schrijf dan iets over Nuclear Abolition Day. Download de banner op www.nuclearabolition.org.
 • Zet een bord achter je raam, op je balkon of in je tuin met de tekst: Jullie wapens geven geen veiligheid!
 • Meest belangrijk: wees creatief en heb plezier in je actie!

Waar wacht je op?

Zet 25 juni 2011 in je agenda!

Bekijk hier de flyer: nuclear-abolition-day-25-juni-2011