Door: Jauke Lodder*
De eerste workshop van de Crash Course vond plaats op Clingendael waar wij colleges kregen van Niels van Willigen en Sico van der Meer. Zij vertelden ons onder andere over nucleaire ontwapening en proliferatie van kernwapens.
Waar sommige landen geheimzinnig doen over hun nucleaire aspiraties wil Noord-Korea de hele wereld laten zien wat het in huis heeft. De nucleaire exhibitionist, aldus Sico. Met plezier loopt Noord-Korea te koop met haar nucleaire programma. Een slimme zet van het straatarme land dat op deze manier het programma kan gebruiken in onderhandelingen om bijvoorbeeld voedselhulp te krijgen.
Wereldtoneel
Noord-Korea, een geïsoleerd land dat kampt met voedselschaarste en een tekort aan medische voorzieningen. Het land mag, met een BNP per hoofd van de bevolking te vergelijken met Afrikaanse landen als Ivoorkust, Gambia en Senegal, op economisch gebied redelijk onbeduidend zijn, het weet toch keer op keer het wereldtoneel te halen. Nu ook weer, na afspraken gemaakt te hebben over het stopzetten van de nucleaire activiteiten in ruil voor voedselhulp.
Prullenbak
Het zal echter slechts een kwestie van tijd zijn voordat de uitkomsten van deze onderhandelingen de prullenbak in kunnen. Noord-Korea heeft namelijk een verleden met het niet nakomen van reeds gemaakte afspraken. Het land heeft in het verleden eerder kernproeven uitgevoerd en satellieten de ruimte ingeschoten na eerder gemaakte afspraken met de Verenigde Staten, Japan, Rusland, China en Zuid-Korea. Daarnaast heeft Noord-Korea, bij monde van oud-leider Kim Jong-il, meerdere malen gedreigd met kernoorlogen als reactie op internationale sancties.
Voedselhulp
Het was dan ook niet lang wachten. Vorige week werd bekend dat het stalinistische land een raket de ruimte in wil schieten. Zogezegd om de 100e geboortedag van de eeuwige president Kim Il-sung te vieren. Dit heeft kennelijk meer prioriteit dan de 6 miljoen ondervoede Koreanen nu de Verenigde Staten dreigen de eerder toegezegde voedselhulp (240 ton) in te trekken. Nog geen drie dagen later maakt Noord-Korea, om de verwarring groter te maken, bekend inspecteurs van het IAEA toe te laten, zogezegd om Westerse zorgen over het nucleaire programma weg te nemen.
Bezoek
En op deze manier blijft Noord Korea spelen met de status van rogue state, zaait het verwarring en is het in staat andere landen concessies te laten doen om hen ervan te weerhouden kernproeven uit te voeren en satellieten te ruimte in te schieten.
De internationale gemeenschap, met het IAEA voorop, zou direct in moeten gaan op de uitnodiging van Noord-Korea en het land een bezoek brengen. Zeker na de wisseling van de macht in Noord-Korea lijkt de deur weer open te staan en is er ruimte voor nieuwe onderhandelingen.
* Jauke Lodder is een van de Crash Course studenten. Jauke volgt een Master in Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit van Antwerpen.
Ben je benieuwd hoe andere Crash Course studenten de eerste workshop hebben ervaren? Lees hier de Engelse blog van Katja van Hoorn.