Nu is het tijd voor disinvestment

Gisteren stonden actievoerders voor het vijfsterrenhotel Okura in Amsterdam te protesteren bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van wapengigant European Aeronautic Defence & Space Company (EADS). EADS staat bekend vanwege de productie van (onderdelen van) kernwapens voor Frankrijk. Krista van Velzen van IKV Pax Christi (en ICAN Nederland) was een van de verontruste aandeelhouders die naar binnen gingen om kritische vragen te stellen. In hun toespraken verzochten ze het bedrijf een stop te zetten op de kernwapenproductie en vroegen ze de aandeelhouders niet meer te investeren in deze inhumane wapens.

Van Velzen: ‘Dit Franse bedrijf zit om belastingredenen in Nederland gevestigd. In Nederland weet daarom bijna niemand dat deze kernwapenproducent bestaat, ook de media niet. Door te protesteren proberen we de bewustwording onder het Nederlandse publiek en de aandeelhouders te vergroten. Investeerders houden nu vooral de winst voor ogen, maar vergeten hierbij dat zij ook medeverantwoordelijk zijn voor de instandhouding van het arsenaal massavernietigingswapens. Hoe prettig voel jij je nog bij deze gedachte? Waarom zou je niet je geld investeren in iets positiefs en duurzaam?

De Nederlandse Campagne Tegen Wapenhandel heeft aandelen gekocht voor onze vier kritische aandeelhouders. Naast de productie van kernwapens werden er door hen ook vragen gesteld over onbemande vliegtuigen (drones), corruptie en de levering van wapens aan Syrië.

‘Ik vroeg de bestuursleden of ze bereid waren hun kernwapenprogramma stop te zetten, met het oog op het groeiende aantal landen dat pleit voor een verbod op kernwapens en banken en pensioenfondsen die zijn begonnen hun geld niet meer in deze inhumane wapens te investeren. Het enige antwoord dat we kregen was dat zij trots waren op hun bijdrage aan de France ‘Force de Frappé (kernwapenarsenaal). Ik vraag me af of iemand echt trots kan zijn om deel uit te maken van deze oorlogsmachines. Of zijn het vooral de loonstroken en de bonussen waar zij het meest trots op zijn?’

Een aanzienlijk aantal Nederlandse banken investeert in kernwapenproducenten, zoals de ING en ABN Amro. Door mijn ervaring met campagnevoeren voor een verbod op clustermunitie weet ik hoe belangrijk mensen het vinden wat de bank met hun spaargeld doet. Een ‘kernwapenbank’ imago draagt niet bij aan het imago dat de bank wil hebben ten opzichte van de klant. En dat is waarom de disinvestment campagne ook zo leuk is… Het succes wacht namelijk om de hoek!

Wil je weten welke banken en pensioenfondsen investeren in kernwapens? Kijk dan op www.dontbankonthebomb.com.

[De foto’s zijn gemaakt door IKV Pax Christi en Martin Broek]