Nieuwe Kernproef Noord-Korea aangekondigd

Nadat Noord-Korea op haar nationale feestdag vorige week een mislukte vlucht zag van een lange-afstandsraket, is er nu een nieuwe kernproef aangekondigd. Na deze kernproef zal het enge landje beschikken over een kernkop die compact genoeg is om op een lange-afstandsraket geplaatst te worden, zodat Kim Jong-un met één druk op de knop Washington, Moskou of Apeldoorn plat kan leggen.

Informatiebronnen
De aankondiging is uiteraard niet gedaan door Noord-Korea zelf. Het land zou wel gek zijn. Stel dat de proef mislukt: dan hebben ze én geen werkende lange-afstandsraket, én geen kernkop die op die niet werkende raket past. Mocht er een derde test gedaan worden, dan horen we dat achteraf, of we leiden het af uit metingen van aardschokken of radionucleïden.

Nee, de aankondiging is gedaan door hele hordes experts, die bang zijn dat Kim Jong-un zijn militaire macht moet tonen om in eigen land nog serieus genomen te worden. En er zijn een hele horde aanwijzingen die niks zeggen, maar die uiteraard geïnterpreteerd kunnen worden. Een vak op zich.

Wat is er gebeurd????
Kort gezegd: Noord Korea en de VS hadden een deal. Noord Korea zou zijn kernprogramma pauzeren (een moratorium afkondigen) en de VS zou in ruil daarvoor voedsel leveren. In het verleden ging dit voedsel vaak naar het leger in plaats van naar de uitgehongerde bevolking, dus om herhaling hiervan te voorkomen zou de leverantie nu enkel bestaan uit biscuitjes en babyvoeding. (Arme soldaten, die zich dus in leven moeten houden met poedermelk en biscuitjes in de vorm van Mickey Mouse. Verklaart overigens wel die bolle wangen van Kim Jong-un.)

Toen moest Noord Korea nodig een raket afvuren, toen zei de VS de deal die ze hadden op, toen zei ook Noord Korea de deal op, en waren we weer terug bij af.

De test
Analysten stellen dat uitlatingen door Noord Korea, naar aanleiding van de Amerikaanse opzegging van de deal, doen denken aan uitlatingen die voor de vorige proeven zijn gedaan, wat wijst op een nieuwe test: 
 

Those who parse Pyongyang’s statements closely point out that this one threats ‘necessary retaliatory measures,’ whereas in 2009 they said they would ‘strengthen’ its ‘nuclear deterrent in every way,’ and in 2006 they said they would take ‘strong physical actions.’ So it could be they are just beginning the process of cranking up their bellicosity,” the official said (Jill Dougherty, CNN, April 17).

Ook zijn er deze week activiteiten waargenomen bij de Noord Koreaanse testsite, en zijn er allemaal politiek-strategische redenen waarom Kim zou willen testen: zijn macht bevestigen, indruk maken, zijn eigen generaals paaien, etcetera. Maar bovenal lijkt het nu te zijn zoals bijna alles rond Noord-Korea: we weten eigenlijk haast niets. Afwachten dus. En duimen.