Actie

Published on October 22nd, 2012 | by Selma van Oostwaard

0

Nieuwe campagne geeft strijd tegen kernwapens een menselijk gezicht

Hibakusha worden ze genoemd: de mensen die de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 overleefden. In de politiek-strategische discussies over kernwapens komen mensen als belangrijkste slachtoffers van deze allesvernietigende wapens echter meestal niet aan bod. De campagne ‘Breaking the nuclear chain’ die vandaag van start gaat, wil dit doorbreken en geeft slachtoffers van kernwapens letterlijk een gezicht.

‘Breaking the Nuclear Chain’ is een initiatief van het Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict (GPPAC), IKV Pax Christi en Peace Boat. De naam van de campagne verwijst naar de gehele ‘nucleaire keten’: van de winning van uranium tot kernenergie, kernwapens en kernafval. De kernbommen in Hiroshima en Nagasaki, maar ook de rampen in Tsjernobyl, laten zien dat de verschillende stappen in de keten elk op hun eigen manier zeer ernstige menselijke gevolgen kunnen hebben. Geen enkel onderdeel van deze keten is volledig veilig. Ongelukken gebeuren niet vaak; maar als het mis gaat, zijn de gevolgen meestal niet te overzien. In de strijd tegen kernwapens moet dan ook de gehele keten worden aangepakt, is de gedachte achter de campagne.

De campagne geeft letterlijk een gezicht aan de slachtoffers van alle verschillende stappen in de keten door verhalen te verzamelen van mensen die de schadelijke gevolgen van kernwapens, uraniumwinning, kernenergie en kernafval zelf hebben ondervonden. Op de website www.breakingthenuclearchain.org zijn deze verhalen te lezen.

IKV Pax Christi zet zich al jaren in voor een kernwapenvrije wereld. De campagne ‘Breaking the Nuclear Chain’ legt de nadruk legt op dat waar het uiteindelijk om gaat: de afschuwelijke gevolgen die kernwapens hebben voor ménsen. Deze menselijke gevolgen moeten dan ook centraal komen te staan in de diplomatieke gesprekken over kernwapens. Zodra op nationaal en internationaal niveau erkend wordt dat die gevolgen onacceptabel zijn, ligt de weg open voor onderhandelingen om kernwapens illegaal te verklaren. Een essentiële stap op weg naar een kernwapenvrije wereld.

• Lees alles over de campagne op www.breakingthenuclearchain.org
• Like de campagne op Facebook:  http://www.facebook.com/breakingthenuclearchain 
• Twitter: 
@breakingnuclear

Tags:


About the Author

Selma supports all the disarmament work at PAX with a special emphasis on the No Nukes team. In 2014 she and other PAX disarmament campaigners launched a public campaign in the Netherlands to initiate the creation of national legislation to outlaw nuclear weapons: www.tekentegenkernwapens.nl. One of the result of this national campaign is that a vast majority of the House wants the Netherlands to start working internationally for a nuclear weapons ban.Comments are closed.

Back to Top ↑

PAX