Nederlandse banken investeren 1,5 miljard euro in twintig kernwapenproducenten

Zeven Nederlandse bankgroepen investeren en beheren gezamenlijk ruim 1,5 miljard euro in twintig producenten van kernwapens. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, waar IKV Pax Christi onderdeel van is.

Het gaat om ABN Amro, AEGON, Delta LIoyd, ING, Rabobank Groep, SNS Reaal en Van Lanschot. Drie van de tien onderzochte bankgroepen, namelijk ASN, NIBC en Triodos Bank, onderhielden op het moment van onderzoek met geen enkele kernwapenproducent een financiële relatie.

In het door Profundo uitgevoerde onderzoek zijn de financiële relaties onderzocht tussen tien Nederlandse bankgroepen en twintig bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, onderhoud en opslag van kernwapens. Naast bedrijven uit de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en India betreft dit het Nederlandse EADS.

Roos Boer van IKV Pax Christi: “Veel banken veroordelen kernwapens in hun eigen beleid vanwege de verschrikkelijke gevolgen die de inzet van deze wapens hebben. Desondanks blijkt dat banken toch grote bedragen in allerlei kernwapenproducenten investeren. Dat moet hoognodig veranderen.”

Transparant
De Eerlijke Bankwijzer roept bankgroepen op om alle vormen van investeringen uit te sluiten in bedrijven die zich bezig houden met ontwerp, productie, ontwikkeling en onderhoud van kernwapens en om duidelijk en transparant te zijn over hun wapenbeleid.

Delta Lloyd laat naar aanleiding van het onderzoek weten haar beleid uit te breiden en investeringen in alle kernwapenproducenten voortaan uit te sluiten. Rabobank geeft aan nieuw wapenbeleid te hebben ingevoerd, waarvan de publicatie in voorbereiding is. SNS Reaal geeft in reactie op het praktijkonderzoek aan dat zij nader onderzoek zal doen naar het bedrijf waarin een investering gevonden is.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van IKV Pax Christi, Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Dierenbescherming.

Het praktijkonderzoek Nederlandse bankgroepen en kernwapens is hier te vinden.

Check op www.eerlijkebankwijzer.nl in welke bedrijven jouw bank investeert!