Minister Koenders: ‘Geen kernwapens in nieuwe NAVO-landen’

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in de Tweede Kamer benadrukt dat Nederland tegen het plaatsen van kernwapens in nieuwe NAVO-landen is. Dit naar aanleiding van een brief uit het Amerikaanse congres waarin aan ministers Kerry en Hagel gevaagd werd de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken. 

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in de Tweede Kamer benadrukt dat Nederland tegen het plaatsen van kernwapens in nieuwe NAVO-landen is. Dit naar aanleiding van een brief uit het Amerikaanse congres waarin aan ministers Kerry en Hagel gevaagd werd de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken. In deze brief informeren de voorzitters van de twee defensiecommissies in het Amerikaanse congres naar de mogelijkheden om kernwapens in Oost-Europa te plaatsen en vragen zij hiervoor ruimte te reserveren in de defensiebegroting. PAX is geschrokken van en bezorgd over dit voorstel, dat een vorm is van nucleaire escalatie die het risico op een nieuwe wapenwedloop met zich meebrengt.

Bezorgd
Tijdens het Algemeen Overleg over de Raad van Buitenlandse Zaken vorige week hebben de Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Joël Voordewind (ChristenUnie) kritische vragen gesteld over het voorstel van de twee Congresleden. Voordewind gaf aan bezorgd te zijn over mogelijke escalatie, en het gevaar in een nieuwe wapenwedloop te belanden.

Van Bommel vroeg de minister of deze van plan was om terug te komen op de afspraken uit 1996 om geen kernwapens te plaatsen in nieuwe lidstaten. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken benadrukte in de Kamer opnieuw dat Nederland tegen het plaatsen van kernwapens in de nieuwe NAVO-landen is, zoals in 1996 is afgesproken. PAX is opgelucht over deze toezegging. Het voorstel van de Amerikanen is onverantwoord en onnodig: er zijn voldoende mogelijkheden om zonder kernwapenwedloop een gepast antwoord te bieden op de oplopende spanningen met Rusland.

Lees ook: Voorstel VS: plaats kernwapens in Oost-Europa
Lees ook: Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne geen goed idee
Lees ook: Clustermunitie gebruikt in Oekraïne