Mexico conferentie biedt gelegenheid voor verbod op kernwapens

De Tweede Internationale Conferentie over de Humanitaire Impact van Kernwapens is gisteren afgerond met een oproep van de Mexicaanse gastheer om een diplomatiek proces te beginnen om kernwapens te verbieden. Meer dan 140 regeringen van alle continenten van de wereld namen deel aan deze bijeenkomst in Nayarit, Mexico, die een vervolg is op de conferentie die vorig jaar in Oslo werd gehouden. 

Nu een grote groep landen heeft opgeroepen om te gaan werken aan een internationaal verdrag om kernwapens te verbieden, is de conferentie in Mexico het omslagpunt in het proces om deze wapens te verbieden en te elimineren. De regering van Oostenrijk kondigde aan nog dit jaar de volgende bijeenkomst te organiseren.

“Alle feiten liggen nu op de tafel. Alle deskundigen geven aan dat de impact van kernwapens catastrofaal zal zijn en dat reddingswerkers werk niet kunnen doen. Het risico dat er bedoeld of onbedoeld een nucleaire explosie optreedt is significant. Het is precies daarom dat een groeiende groep landen oproept om deze massavernietigingswapens te gaan verbieden, net als alle andere massavernietigingswapens” stelt Krista van Velzen, campagnevoerder nucleaire ontwapening voor PAX.

Als onderdeel van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) waren PAX-campaigners Krista van Velzen en Susi Snyder aanwezig bij de conferentie, net als 100 andere ICAN campaigners uit 90 verschillende landen, om gezamenlijk de druk op de aanwezige delegaties op te voeren om te gaan werken aan een internationaal verbod.

Aan het einde van de conferentie hield de voorzitter een samenvattende speech, waarin hij opriep om een juridisch bindend instrument voor kernwapens te gaan ontwikkelen. De tijd is aangebroken, zo stelde hij, om een diplomatiek proces te starten om dit doel te bereiken, binnen een vastgestelde tijdslimiet. Hij riep op om de 70ste herdenking van de bommen op Hiroshima en Nagasaki als deadline te stellen om dit proces af te ronden en noemde Nayarit het “point of no return”.

Tijdens de bijeenkomst in Nayarit presenteerden VN agentschappen, bekende academici, voormalige Amerikaanse officieren en het Britse Chatham House onderzoeken naar de waarschijnlijke impact van een detonatie van kernwapens op het klimaat, landbouw, gezondheid en de economische infrastructuur. Terwijl het bezit en gebruik van andere massavernietigingswapens – chemische en biologische- al illegaal is verklaard, is dit voor kernwapens niet eenduidig het geval. In reactie op de naar voren gebrachte bewijzen, erkenden veel delegaties dat het noodzakelijke is nu een internationaal verbod in te stellen als stap richting de totale verwijdering van alle kernwapens wereldwijd.

“Er had allang een verbod op kernwapens ingesteld moeten zijn. De conferenties in Oslo en hier in Mexico bieden de mogelijkheid om dit nu eindelijk te gaan regelen”, stelt Ray Acheson, een van de internationale ICAN campaigners. “Landen moeten deze kans omarmen als ze later dit jaar in Oostenrijk bij elkaar komen”.

Zie ook www.icanw.org

Zie ook www.goodbyenuk.es

Lees het rapport ‘The Rotterdam Blast