Leiden tekent het ICAN Cities Appeal!

Waarnemend burgemeester van der Velden heeft namens de gemeente Leiden het ICAN Cities Appeal ondertekend! Hiermee spreekt de gemeente Leiden haar zorgen uit over de dreiging die kernwapens vormen voor mensen wereldwijd en roept de Nederlandse regering op het VN-kernwapenverbod te ondertekenen en te ratificeren. 

De ondertekening kwam tot stand door een oproep van Mayors for Peace BelgiĆ« en Mayors for Peace Nederland. In april riepen zij de gemeente op zich uit te spreken tegen nucleaire wapens en het Cities Appeal te ondertekenen. 

De ondertekening van het Cities Appeal door Leiden laat zien laat zien dat er op lokaal niveau veel steun is voor het VN-kernwapenverbod. Zo voegt Leiden zich bij een aantal andere Nederlandse steden – waaronder Den Haag, Nijmegen, Groningen, Amsterdam en Hengelo – die het Cities Appeal al eerder ondertekenden, en bij een grote groep steden wereldwijd die al eerder hun zorgen hebben geuit over de dreiging die kernwapens vormen en hun nationale overheden hebben opgeroepen het VN-Kernwapenverbod te tekenen. 

Door toenemende geopolitieke spanningen is de dreiging van een kernoorlog weer zeer actueel.  Het is belangrijk dat juist steden en gemeenten in Nederland zich uitspreken tegen deze dreiging, omdat zij het primaire doelwit kunnen zijn van een aanval met kernwapens. Door ondertekening van het ICAN Cities Appeal sturen ze een belangrijke boodschap naar de Nederlandse regering: het enige passende antwoord op de catastrofale humanitaire gevolgen van ieder gebruik van kernwapens is ze te verbieden en volledig uit te bannen. 

Kijk voor meer informatie over het ICAN Cities appeal op www.nonukes.nl/citiesappeal of op www.nuclearban.org/cities