Kernkoppen voor Dummies 3. Bang voor de Israelische Bom? Deel 2

Door Peter Paul Ekker

Vorige keer heb ik het hier gehad over de onduidelijkheid over Israëls kernwapens. Dat komt natuurlijk omdat Israel nooit heeft toegegeven dat het kernwapens heeft, omdat de Amerikaanse veiligheidsdiensten de informatie die ze hebben over Israel niet op straat gooien, en omdat alles wat met kernwapens gebeurd omgeven is met een zweem van geheimzinnigheid.

Deze keer: wat weten we wel? (en ik gooi er nog wat roddels achteraan om de boel wat sappiger te maken.)

Disclaimer voor de Mossad: sorry als ik er op sommige punten naast zit, graag hoor ik waar ik de informatie kan verbeteren!

Lekker eigenwijs
Israel is een lekker eigenwijs landje, en trekt zich liever niet al teveel aan van wat de rest van de wereld wil als het gaat om zijn veiligheid. Daarom doet Israel dan ook niet mee aan van welk verdrag over massavernietigingswapens dan ook. Hier dus geen verhandeling over het non-proliferatieverdrag, dat scheelt weer.

Frankrijk, ook zo’n lekker eigenwijs landje, begreep dat Israel graag een zekere autonomie wilde en hielp het in de jaren 1950 met het opzetten van zijn nucleaire activiteiten. Het grote Israëlische nucleaire laboratorium staat in de Negev woestijn, en ziet er op de foto net zo uit als al die andere nucleaire fabrieken en laboratoria.

In de aanloop naar de zesdaagse oorlog (1967) bouwde Israel zijn eerste kernwapen, wat niet geheel onbegrijpelijk is als je door als je buren bedreigd wordt (en om een beetje voor Israel te pleiten: op dat moment dachten tientallen landen erover om kernwapens te bouwen. Bijna alle anderen hebben er echter wél van afgezien…)

Wat Israel vandaag de dag een bijzondere positie geeft in kernwapenland, is dat het geen lid is van het non-proliferatieverdrag, en niet toegeeft kernwapens te hebben, zoals de andere niet-leden India, Pakistan en Noord Korea. Israel wil er dus niet over praten, zoals India en Pakistan (die net een nieuwe hotline tussen hun twee presidenten hebben opgezet ) of Noord Korea (dat zijn kernwapenprogramma vooral inzet om meer voedselhulp te krijgen).

Israel wil dat we zijn kernwapens met rust laten!
De Israelische kernwapens
Volgens onderzoekers heeft Israel genoeg brandstof om zo’n 300 kernkoppen te bouwen, maar er wordt vanuit gegaan dat het er rond de 100 heeft. We weten niet of Israel ooit zijn kernwapens heeft getest, maar er zijn aanwijzingen dat er in 1979 samen met Zuid-Afrika (dat destijds ook kernwapens had) een kernproef is gedaan in de Indische Oceaan.

Verder heeft Israel een mooie luchtmacht, en beschikt het over een uitstekende wapenindustrie die ook prima raketten bouwt om de kernkoppen te brengen naar waar Israel ze zou willen hebben. O, en Duitsland is momenteel bezig met het bouwen van een paar nieuwe onderzeeërs voor Israel, waarmee ook raketten met kernkoppen de hele wereld over gevaren kunnen worden.

Roddels
Okay, allereerst weten we veel van Israëls kernwapenprogramma omdat Mordechai Vanunu uit de school is geklapt (waarna hij uiteraard een flinke tijd de gevangenis in moest). WikiLeaks heeft ook geholpen. Verder gaan er verhalen dat:

– Israel nucleair materiaal leverde aan Zuid-Afrika
– Israel meerdere kernproeven deed samen met Zuid-Afrika
– Israel zijn nucleair afval dumpt in de Hoogvlakte van Golan
– Als Israelische officials praten over hun eigen kernwapenprogramma, ze altijd moeten beginnen met de frase ‘op basis van buitenlandse bronnen’ omdat ze niet per ongeluk mogen toegeven dat Israel kernwapens heeft.
– En omdat hij gewoon niet mag missen als het over geruchten en samenzweringstheorieën gaat : dat de Mossad John F. Kennedy heeft vermoord omdat hij niet wilde toestaan dat Israel kernwapens zou ontwikkelen.