Actie

Published on April 7th, 2013 | by Krista van Velzen

0

Kamerleden tekenen voor een verbod op kernwapens

IKV Pax Christi verzamelt vandaag handtekeningen van Kamerleden voor een verbod op kernwapens. Met hulp van de studenten van de crashcourse nuclear diplomacy worden alle Kamerleden op de laatste dag voor het zomerreces aangesproken om de regering een duidelijke boodschap mee te geven: begin onderhandelingen over een spoedig verbod op kernwapens.

Oud premiers Lubbers en Van Agt onthulden recent een publiek geheim: er zijn kernwapens in Nederland en ze liggen op de luchtmachtbasis Volkel. De Nederlandse regering sluit de inzet van kernwapens niet uit, zo bleek onlangs opnieuw in een schrijven aan de Tweede Kamer.

Wereldwijd zijn er 17.000 kernwapens. Slechts één zo’n wapen is nodig om een afschuwelijke ramp te veroorzaken. Toch staan er 2000 kernwapens op scherp, klaar om binnen enkele minuten gelanceerd te worden. In potentie zijn we dan ook slechts minuten verwijderd van een scenario waarin een complete stad in een oogwenk vernietigd kan worden, waarbij honderdduizenden mensen gedood worden zonder dat goede hulpverlening aan slachtoffers mogelijk is.

Eén oplossing
De effecten van een dergelijke ramp zijn grensoverschrijdend en generaties lang merkbaar. Dit is niet alleen een domme veiligheidsstrategie: het is pure waanzin. Voor deze dreiging bestaat maar één oplossing. We moeten kernwapens verbieden, en snel.

Krista van Velzen, campagneleider nucleaire ontwapening: ‘Inmiddels zijn er al 146 landen voorstander van een verbod op kernwapens. We vragen politici wereldwijd om hun regeringen op te roepen naar deze meerderheid te luisteren en te beginnen met onderhandelingen om deze massavernietigingswapens te vernietigen. Nederland zou hierin het voortouw moeten nemen.’

Niet alleen Kamerleden kunnen tekenen, ook jij kan meedoen! Teken hier de petitie.

 

Tags: , , ,


About the Author

Krista van Velzen is a former Dutch MP and is currently working as nuclear disarmament campaigner with PAX in The Netherlands. She is running a citizens initiative in the Netherlands in order to get national legislation banning nuclear weapons. Van Velzen has been working on disarmament issues since the early nineties. As spokesperson on defence and foreign affairs she has convinced the Dutch government to ban and eliminate clustermunitions and and to prohibite investments as well. She has worked in Central and Eastern Europe creating a network of campaigners on the nuclear issue. She organised a Walk for Nuclear Disarmament from Brussels to Moscow. Her attempts to disarm a British Trident submarine gave her truly interesting experiences inside a Scottish jail. Disagreeing with president Obama, she believes a world without nuclear weapons is achievable in this lifetime.Back to Top ↑

PAX