Kamerleden tekenen voor een verbod op kernwapens

IKV Pax Christi verzamelt vandaag handtekeningen van Kamerleden voor een verbod op kernwapens. Met hulp van de studenten van de crashcourse nuclear diplomacy worden alle Kamerleden op de laatste dag voor het zomerreces aangesproken om de regering een duidelijke boodschap mee te geven: begin onderhandelingen over een spoedig verbod op kernwapens.

Oud premiers Lubbers en Van Agt onthulden recent een publiek geheim: er zijn kernwapens in Nederland en ze liggen op de luchtmachtbasis Volkel. De Nederlandse regering sluit de inzet van kernwapens niet uit, zo bleek onlangs opnieuw in een schrijven aan de Tweede Kamer.

Wereldwijd zijn er 17.000 kernwapens. Slechts één zo’n wapen is nodig om een afschuwelijke ramp te veroorzaken. Toch staan er 2000 kernwapens op scherp, klaar om binnen enkele minuten gelanceerd te worden. In potentie zijn we dan ook slechts minuten verwijderd van een scenario waarin een complete stad in een oogwenk vernietigd kan worden, waarbij honderdduizenden mensen gedood worden zonder dat goede hulpverlening aan slachtoffers mogelijk is.

Eén oplossing
De effecten van een dergelijke ramp zijn grensoverschrijdend en generaties lang merkbaar. Dit is niet alleen een domme veiligheidsstrategie: het is pure waanzin. Voor deze dreiging bestaat maar één oplossing. We moeten kernwapens verbieden, en snel.

Krista van Velzen, campagneleider nucleaire ontwapening: ‘Inmiddels zijn er al 146 landen voorstander van een verbod op kernwapens. We vragen politici wereldwijd om hun regeringen op te roepen naar deze meerderheid te luisteren en te beginnen met onderhandelingen om deze massavernietigingswapens te vernietigen. Nederland zou hierin het voortouw moeten nemen.’

Niet alleen Kamerleden kunnen tekenen, ook jij kan meedoen! Teken hier de petitie.