Nieuws no image

Published on January 29th, 2014 | by Selma van Oostwaard

0

Kamerdebat zet kernwapens volop in het nieuws

De Tweede Kamer praat vandaag met de ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie over nucleaire ontwapening en non-proliferatie.

Een Kamermeerderheid nam in november een motie van SP’er Van Dijk aan om de opvolger van de F-16 geen nucleaire taak te geven. Deze maand liet de regering echter weten de motie niet uit te voeren. Onder andere deze motie en de beleidsbrief nucleaire ontwapening en non-proliferatie staan vandaag op de agenda. Lees hier de volledige agenda van het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer (Thorbeckezaal, 19:00-21:30u). Media-aandacht
De aandacht voor het onderwerp neemt steeds meer toe. Kernwapenexpert Hans Kristensen (Nuclear Information Project, Federation of American Scientists) sprak onder andere in de NRC en Volkskrant over de noodzaak van wereldwijde nucleaire ontwapening en de rol die Nederland hierin kan spelen:

Kamerleden Michiel Servaes (PvdA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) publiceerden vandaag een gezamenlijk opiniestuk in de NRC, met de boodschap ‘Wees open over kernwapens, om te beginnen in Nederland’. In het Telegraaf artikel ‘Kamer eist openheid over kernbommen‘ vindt Sjoerdsma dat “Het tijd is om een einde te maken aan de poppenkast van het kabinet”.

Volg het debat
Het debat is vandaag (woensdag 29 januari) vanaf 19:00u te volgen via een livestream op de website van de Tweede Kamer. Om 15:30u blikt Krista van Velzen, campaigner Nucleaire Ontwapening, IKV Pax Christi, op Radio 1 alvast vooruit op het debat.

Discussieer op onze 
Twitter en Facebook pagina mee over het kernwapendebat!

Tags: , , ,


About the Author

Selma supports all the disarmament work at PAX with a special emphasis on the No Nukes team. In 2014 she and other PAX disarmament campaigners launched a public campaign in the Netherlands to initiate the creation of national legislation to outlaw nuclear weapons: www.tekentegenkernwapens.nl. One of the result of this national campaign is that a vast majority of the House wants the Netherlands to start working internationally for a nuclear weapons ban.Comments are closed.

Back to Top ↑

PAX