Analyse

Published on October 6th, 2013 | by Selma van Oostwaard

0

IKV Pax Christi: openheid Lubbers maakt weg vrij voor verwijdering kernwapens

De openheid van oud-premier Lubbers over de aanwezigheid van kernwapens in Nederland is een noodzakelijk eerste stap op weg naar de verwijdering van deze wapens. De tweede stap is een strategie van de huidige regering om de nutteloze kernwapens daadwerkelijk terug te sturen naar de VS. Dat zegt vredesorganisatie IKV Pax Christi in reactie op de mededeling van Lubbers dat er 22 kernwapens zijn opgeslagen op vliegbasis Volkel.

De vredesorganisatie is verheugd over de onthulling van Lubbers dat er kernwapens in Nederland liggen, iets dat in politieke kringen altijd als publiek geheim gold. “Geweldig dat Lubbers hier openheid over geeft. Hopelijk volgen andere (oud)politici snel zijn voorbeeld”, reageert Miriam Struyk van IKV Pax Christi. “De volgende belangrijke stap is een strategie met een deadline om deze nutteloze kernwapens, zoals Lubbers ze ook noemt, terug te sturen naar de VS.”

IKV Pax Christi zet zich al sinds de jaren zeventig in voor nucleaire ontwapening en voor het terugsturen van de Amerikaanse kernwapens die in Nederland zijn gestationeerd. De vredesorganisatie kijkt verwachtingsvol uit naar de brief over het kernwapenbeleid die minister Timmermans van Buitenlandse Zaken beloofd heeft vóór 21 juni naar de Tweede Kamer te sturen. “Wij hopen dat Timmermans net als Lubbers van mening is dat de kernwapens uit Volkel weg moeten en dat hij in deze brief aankondigt hoe hij dit gaat realiseren. Deze kans mag de minister niet laten schieten.”

Dit bericht is een persbericht van IKV Pax Christi.

Tags: , ,


About the Author

Selma supports all the disarmament work at PAX with a special emphasis on the No Nukes team. In 2014 she and other PAX disarmament campaigners launched a public campaign in the Netherlands to initiate the creation of national legislation to outlaw nuclear weapons: www.tekentegenkernwapens.nl. One of the result of this national campaign is that a vast majority of the House wants the Netherlands to start working internationally for a nuclear weapons ban.Comments are closed.

Back to Top ↑

PAX