ICAN in Singapore voor top Trump en Kim Jong-un

De wereld wacht in spanning af op de historische top tussen de Amerikaanse president Trump en Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Terwijl iedereen zich afvraagt hoe de ontmoeting tussen deze twee leiders zal verlopen benadrukken meerdere experts en internationale organisaties dat deze ontmoeting een belangrijke stap kan zijn naar denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) heeft concrete idee├źn voor stappen die Trump en Kim Jong-un nu zouden moeten nemen, zoals bijvoorbeeld het ondertekenen van het internationale VN-Kernwapenverbod.

Vijfstappenplan voor Koreaanse schiereiland
Als de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders echt willen dat de top in Singapore meer doet dan alleen de aandacht van de wereld trekken, zullen ze met een langetermijnplan voor echte en duurzame vrede moeten komen. Beatrice Fihn, directrice van ICAN, is in Singapore voor een presentatie van een nieuw vijfstappenplan (‘Roadmap’) voor het Koreaanse schiereiland om alle wereldleiders eraan te herinneren dat ze actie kunnen en moeten ondernemen voor een wereld zonder kernwapens.

Denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland is mogelijk en kan worden bereikt door het volgen van vijf stappen:

  1. Recognize | Erken het nucleaire risico en de onacceptabele humanitaire gevolgen van dergelijk gebruik
  2. Reject | Wijs kernwapens af door het VN-kernwapenverbod te tekenen (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons)
  3. Remove | Verwijder Noord-Koreaanse kernwapens met een verifieerbaar en onomkeerbaar plan
  4. Ratify | Raticifeer het alomvattend kernstopverdrag (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty)
  5. Rejoin | Word weer lid van het Non-Proliferatieverdrag (NPV) en onderdeel van de wereldgemeenschap

Download hier het volledig uitgewerkte vijfstappenplan van ICAN. Volg Beatrice Fihn van ICAN live in Singapore via Facebook en de live-pagina op de website van ICAN.