Historische ontmoeting Korea’s toont belang diplomatie

Terwijl in de Verenigde Naties in Geneve meer dan honderd landen bijeen kwamen om te spreken over nucleaire non-proliferatie en ontwapening, omhelsden de Zuid-Koreaanse president Moon en de Noord-Koreaanse president Kim elkaar op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. In een gezamenlijke verklaring beloofden de twee presidenten onder andere een einde te maken aan de oorlog die officieel nog altijd heerst tussen beide landen. Ook werden stappen in de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland aangekondigd.

Deze historische ontmoeting laat zien wat de kracht is van diplomatie in roerige tijden. Eind vorig jaar liep de spanning tussen Amerika en Noord-Korea nog hoog op. Noord-Korea voerde nucleaire tests uit en president Trump reageerde met dreigende tweets. De wereld hield haar adem in. Eventueel gebruik van kernwapens door de VS of Noord-Korea zouden miljoenen mensen het leven kosten.

Slimme diplomatie door voornamelijk de Zuid-Koreaanse president in de afgelopen maanden heeft geleid tot hernieuwde gesprekken en afgelopen vrijdag uiteindelijk de historische ontmoeting tussen beide presidenten. We kunnen daarom voorzichtig optimistisch zijn over de ontwikkelingen en het succes van de onderhandelingen die het komende jaar zullen plaatsvinden en hopelijk zullen leiden tot vrede tussen de Korea’s en nucleaire ontwapening van het schiereiland.

Een belangrijke positieve stap die beide landen kunnen zetten als onderdeel van de onderhandelingen over vrede en ontwapening, is het tekenen van het VN Kernwapenverbod. In het kader van dit Verdrag, dat afgelopen jaar in de VN werd aangenomen en dat inmiddels al door meer dan 50 landen is ondertekend, kunnen de beide landen concrete afspraken maken met elkaar en internationale organisaties over het gecontroleerd afbouwen van het Noord-Koreaanse kernwapenarsenaal.

Waar landen die kernwapens bezitten vaak refereren aan de gespannen internationale situatie als argument om niet te ontwapenen, laten de Korea’s zien dat juist wanneer de spanning het grootst is, ook de mogelijkheden voor diplomatie het grootst zijn. Ook in het verleden werden afspraken over nucleaire ontwapening vaak juist gemaakt op het moment dat de spanning tot grote hoogte was gestegen.

Zie ook: https://blogs.paxvoorvrede.nl/2018/04/30/historische-ontmoeting-koreas-toont-belang-diplomatie/ en  https://nonukes.nl/escalating-tensions-the-perfect-time-to-negotiate/