Heerde, Peel en Maas & Reusel-De Mierden tekenen het ICAN Cities Appeal 

Burgemeester Prinsen, burgermeester Delissen en burgermeester van de Ven hebben namens de gemeente Heerde, de gemeente Peel en Maas en de gemeente Reusel-De Mierden respectievelijk het ICAN Cities Appeal ondertekend! Hiermee spreken deze gemeenten hun zorgen uit over de dreiging die kernwapens vormen voor mensen wereldwijd en roept de Nederlandse regering op het VN-kernwapenverbod te ondertekenen en te ratificeren. 

De ondertekeningen kwamen tot stand door een oproep van Mayors for Peace België en Mayors for Peace Nederland. In april riepen zij de gemeenten op zich uit te spreken tegen nucleaire wapens en het Cities Appeal te ondertekenen. 

De ondertekening van het Cities Appeal door Heerde, Peel en Maas en Reusel-De Mierden laat zien dat er op lokaal niveau veel steun is voor het VN-kernwapenverbod. Zo voegen deze gemeenten zich bij een aantal andere Nederlandse steden en gemeenten – waaronder Den Haag, Nijmegen, Groningen, Amsterdam en Hengelo – die het Cities Appeal al eerder ondertekenden, en bij een grote groep steden wereldwijd die al eerder hun zorgen hebben geuit over de dreiging die kernwapens vormen en hun nationale overheden hebben opgeroepen het VN-Kernwapenverbod te tekenen.  

Door toenemende geopolitieke spanningen is de dreiging van een kernoorlog weer zeer actueel. Het is belangrijk dat juist steden en gemeenten in Nederland zich uitspreken tegen deze dreiging, omdat zij het primaire doelwit kunnen zijn van een aanval met kernwapens. Hoe groot of klein een stad of gemeente ook is, door ondertekening van het ICAN Cities Appeal sturen ze een belangrijke boodschap naar de Nederlandse regering: het enige passende antwoord op de catastrofale humanitaire gevolgen van ieder gebruik van kernwapens is ze te verbieden en volledig uit te bannen. 

Kijk voor meer informatie over het ICAN Cities appeal op www.nonukes.nl/citiesappeal of op www.nuclearban.org/cities