Analyse no image

Published on September 12th, 2013 | by Krista van Velzen

0

Geen nieuwe kernwapens in Nederland

Hoewel de Nederlandse regering de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens bevestigt nog ontkent groeit de hoeveelheid bewijs dat deze bommen in Brabant liggen gestaag door. Het is al lange tijd een publiek geheim. Wat niet zo bekend is, is dat de Amerikanen van plan zijn deze bommen terug naar de VS te halen en ze daar een modernisering te laten ondergaan.

Deze modernisering van de huidige B61 zorgt voor een dergelijk grote verandering van de capaciteiten van deze kernwapens dat gerust gesteld kan worden dat de VS nieuwe kernwapens in Nederland gaat plaatsen (en ook in België, Duitsland, Turkije en Italië).

Deze kernwapens hebben niet, zoals de huidige, een parachute die de bom remt in haar vrije val, maar een zogenaamd precision-guidance system dat er voor zorgt dat de doelwitten nauwkeuriger ingesteld kunnen worden.

De nieuwe mogelijkheid om veel nauwkeuriger kernwapens te kunnen inzetten verlaagt de drempel deze wapens te gebruiken. De geplande modernisering van de B61 zorgt er voor dat de ‘levensduur’ van deze wapens met nog eens minstens dertig jaar verlengd wordt, wat in strijd is met de wens van de NAVO om te streven naar een kernwapenvrije wereld.

De Tweede Kamer heeft in december vorig jaar een motie aangenomen waarin deze modernisering wordt verworpen. Op een reactie van de regering wordt nog steeds gewacht.

Lees hier de factsheet over de nieuwe kernwapens in Nederland, met een (incompleet) overzicht van wat er bekend is over deze geplande modernisering van de B61 tactische kernbom, met dank aan Hans Kristensen van de Federation of American Scientists (FAS) en Ted Seay van het European Leadership Network voor het gebruik van hun werk.

Geen nieuwe kernwapens in Nederland (pdf)

Tags: , , , , ,


About the Author

Krista van Velzen is a former Dutch MP and is currently working as nuclear disarmament campaigner with PAX in The Netherlands. She is running a citizens initiative in the Netherlands in order to get national legislation banning nuclear weapons. Van Velzen has been working on disarmament issues since the early nineties. As spokesperson on defence and foreign affairs she has convinced the Dutch government to ban and eliminate clustermunitions and and to prohibite investments as well. She has worked in Central and Eastern Europe creating a network of campaigners on the nuclear issue. She organised a Walk for Nuclear Disarmament from Brussels to Moscow. Her attempts to disarm a British Trident submarine gave her truly interesting experiences inside a Scottish jail. Disagreeing with president Obama, she believes a world without nuclear weapons is achievable in this lifetime.Comments are closed.

Back to Top ↑

PAX