Geen nieuwe kernwapens in Nederland

Hoewel de Nederlandse regering de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens bevestigt nog ontkent groeit de hoeveelheid bewijs dat deze bommen in Brabant liggen gestaag door. Het is al lange tijd een publiek geheim. Wat niet zo bekend is, is dat de Amerikanen van plan zijn deze bommen terug naar de VS te halen en ze daar een modernisering te laten ondergaan.

Deze modernisering van de huidige B61 zorgt voor een dergelijk grote verandering van de capaciteiten van deze kernwapens dat gerust gesteld kan worden dat de VS nieuwe kernwapens in Nederland gaat plaatsen (en ook in Belgiƫ, Duitsland, Turkije en Italiƫ).

Deze kernwapens hebben niet, zoals de huidige, een parachute die de bom remt in haar vrije val, maar een zogenaamd precision-guidance system dat er voor zorgt dat de doelwitten nauwkeuriger ingesteld kunnen worden.

De nieuwe mogelijkheid om veel nauwkeuriger kernwapens te kunnen inzetten verlaagt de drempel deze wapens te gebruiken. De geplande modernisering van de B61 zorgt er voor dat de ‘levensduur’ van deze wapens met nog eens minstens dertig jaar verlengd wordt, wat in strijd is met de wens van de NAVO om te streven naar een kernwapenvrije wereld.

De Tweede Kamer heeft in december vorig jaar een motie aangenomen waarin deze modernisering wordt verworpen. Op een reactie van de regering wordt nog steeds gewacht.

Lees hier de factsheet over de nieuwe kernwapens in Nederland, met een (incompleet) overzicht van wat er bekend is over deze geplande modernisering van de B61 tactische kernbom, met dank aan Hans Kristensen van de Federation of American Scientists (FAS) en Ted Seay van het European Leadership Network voor het gebruik van hun werk.

Geen nieuwe kernwapens in Nederland (pdf)