Dat er nog mensen vóór nucleaire wapens kunnen zijn

Ik kan mij bijna niet meer voorstellen dat er nog mensen zijn die vóór nucleaire wapens zijn.

Door Cherissa Appelman*

De wekker gaat om 6.15 en… het ‘echte’ werk in Genève gaat nu beginnen. Na een snel ontbijt en een grote kop koffie, ga ik samen met mijn 11 medestudenten richting de eerste dag van de International Campaign to Abolish Nuclear weapons (ICAN) Campaigners Meeting. De sfeer zit er goed in en de slaap verdwijnt als sneeuw voor de zon. Iedereen is druk bezig met het voorbereiden van de meeting, ik leg zelf de laatste hand aan het schrijven van de naam badges. Iedere deelnemer ontvangt een badge op voornaam, ik merk al snel dat dit goed aansluit bij de gemoedelijke sfeer van de bijeenkomst. Het is een warm weerzien tussen de campaigners. De deelnemers druppelen binnen en velen komen een praatje met ons maken. In tegenstelling tot het klassieke beeld over de wereld van nucleaire diplomatie (veel grijze mannen in pak), komt er een hele diverse en energieke groep binnen. Ik spreek met deelnemers uit Uganda, Japan, Ethiopië en Duitsland over de vraag van de dag: Hoe kan de campagne voor het verbod op nucleaire wapens naar het volgende niveau worden getild?

Al 58 landen ondertekenden het verbodsverdrag

De zaal zit goed vol en Beatrice Fihn, directeur van ICAN, geeft het welkomstwoord. Het succes van het verdrag voor het verbod op nucleaire wapens opent de deur voor een wereld zonder nucleaire wapens. Sinds de opening van het verdrag voor het verbieden van nucleaire wapens in juli 2017, hebben 58 landen het verdrag ondertekend waarvan er 7 landen het ook officieel hebben bekrachtigd. Dit is een grote overwinning als je bedenkt dat het twee jaar koste om de eerste 2 landen de Comprehensive Test Ban Treaty te laten bekrachtigen (!). Verder wordt er tijdens de opening gesproken over de recente ontwikkelingen in Noord-Korea over het beëindigen van nucleaire testen. Al is er in het Westen een tendens om het alleen over de rol van President Trump in het conflict met Noord-Korea te praten, is er hier veel erkenning voor de rol van de President van Zuid-Korea. President Moon Jae-in, zoon van Noord-Koreaanse migranten, werden geprezen om zijn belangrijke rol in de omslag van Noord-Korea.

PAX Crash Course is een aanrader, ook voor politici!

Na een heerlijke lunch in de zon, zijn er enkele breakout sessions waar deelnemers praten over hoe het succes van de ban treaty kan worden voortgezet. In een sessie over campagne voeren in landen die vallen onder de nuclear umbrella, wisselen campaigners uit onder andere Italië, België, Nederland en Japan tips & tricks uit. Succes verhalen komen uit landen zoals Noorwegen en Zweden waar er een parlementair onderzoek gestart n.a.v. de lobby voor verdrag voor het verbod op nucleaire wapens. Er wordt gesproken over het belang van medestanders in zowel de lokale als nationale politiek. Een goed voorbeeld komt uit België waar drie grote steden een brief ondertekende en druk uitoefende op de overheid. Daarnaast moet er naast bewustzijn over nucleaire wapens onder jongeren ook meer aandacht komen voor het ‘onderwijzen’ van politici. Ik kan alle politici van harte aanraden de PAX crash course nuclear diplomacy te volgen!

Tot slot worden alle bevindingen met de zaal gedeeld en eindigt de dag met een welverdiend applaus voor alle campaigners. Het is bijzonder om zoveel mensen met verschillende nationaliteiten en achtergronden samen te zien komen voor een gemeenschappelijk doel: Het streven naar een wereld zonder nucleaire wapens. Na het horen van alle goede ideeën en argumenten van de ICAN campaigners kan ik mij bijna niet meer voorstellen dat er nog mensen zijn die vóór het behouden van nucleaire wapens zijn. Ik kijk er dan ook naar uit om tijdens de NTP Prepcom te spreken met diplomaten uit landen welke (nog) niet het verdrag voor het verbieden van nucleaire wapens hebben getekend. Mijn opgedane campaigning skills komen vast en zeker goed van pas!

* Cherissa Appelman is Master student Crisis & Security Management aan Leiden Universiteit en is een van de 14 studenten van de PAX Nuclear Diplomacy Crash Course.