EenVandaag: leden ABP bezwaar tegen investeringen in kernwapenproducenten

Tweederde (64%) van de leden van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds zegt problemen te hebben met investeringen die het ABP doet in bedrijven die kernwapens of onderdelen voor kernwapens maken. Dat blijkt uit een peiling die tv-programma EenVandaag liet uitvoeren naar aanleiding van het onderzoek Don’t Bank on the Bomb van IKV Pax Christi.

Uit het in oktober 2013 verschenen onderzoek Don’t Bank on the Bomb bleek dat in Nederland vier financiële instellingen investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling, bouw en onderhoud van kernwapens. Het ABP is met ruim 929 miljoen euro de grootste investeerder bij deze bedrijven. Dinsdag 7 januari om 18.15 u op Nederland 1 besteedt EenVandaag uitgebreid aandacht aan het onderzoek van IKV Pax Christi.

Acht op de tien (78%) van de leden van het ABP geeft aan dat ze nooit op de hoogte is gesteld van dergelijke beleggingen, blijkt uit het onderzoek onder het Opiniepanel van EenVandaag. 59 procent vindt dat het ABP haar leden eerst om toestemming moet vragen als het gaat om controversiële producten als kernwapens. Ook ING en AEGON investeren in bedrijven betrokken bij de bouw en het onderhoud van kernwapensystemen. ‘Maar bij banken kun je als klant je geld weghalen, aan een pensioenfonds zit je vast’, zegt Wilbert van der Zeijden van IKV Pax Christi in de uitzending.

In een reactie laat het ABP aan EenVandaag weten te betreuren dat deze investeringen niet bekend zijn bij de leden. Tweede Kamerlid van de Christen-Unie Joël Voordewind zegt tegen EenVandaag de kritiek van IKV Pax Christi te delen. Hij zal de minister van Binnenlandse zaken Ronald Plasterk vragen het ABP aan te spreken op haar investeringsbeleid en dit beleid te wijzigen.

Bekijk de uitzending op www.eenvandaag.nl.