Analyse

Published on March 15th, 2013 | by Selma van Oostwaard

0

Een zonnige start

Op een zonnige, koude woensdagmorgen liep ik het statige Huize Clingendael binnen. In het gebouw vanwaar de Duitsers ooit ons land hebben bestuurd, zouden wij vandaag nadenken over hoe wij een betere, kernwapenvrije wereld zouden kunnen bereiken. Global Zero, wat zou dat mooi zijn. Maar het was geen dag voor dromerige idealen. Clingendael is een denktank, en denken zouden we!

Door: Merel van Rooy*

De dag bestond uit twee colleges van experts: Sico van der Meer van het Clingendael Instituuten Niels van Willigen van Universiteit Leiden. Sico van der Meer lichtte motivaties toe waarom staten nucleaire wapens willen hebben, en waarom juist niet. Als een staat zich onveilig voelt, is het dan rationeel nucleaire wapens te ontwikkelen? Op de lange termijn wellicht wel, maar tijdens het ontwikkelen ervan is er een zogenaamde ‘veiligheidskloof’: het land heeft een vergroot risico op sancties en preventieve aanvallen. Het is een eenvoudige, maar voor mij erg verhelderende analyse van de situatie waarin bijvoorbeeld Iran zich nu bevindt.

Niels van Willigen gaf een introductie over het hele ‘regime’ van nucleaire wapens: alles wat gedrag van internationale actoren met betrekking tot nucleaire wapens beïnvloedt, van verdragen tot tradities. Het verschil tussen arms control and disarmament, uranium of plutonium bommen, de Russische en Amerikaanse technologie… alles kwam aan bod. Waarom is een verbod op landmijnen wel gelukt en een verbod op kernwapens nog niet? Dit soort vragen kunnen ons helpen om een strategie te bepalen voor het lobbyen straks in Genève.

Want dat is waar het allemaal om draait: een effectieve lobbygroep vormen op de PrepCom van het Non Proliferatie Verdrag in april. Gedurende de colleges bleek hoe divers de groep is: iedereen brengt een ander perspectief mee vanuit zijn of haar studie, ervaringen of interesse. Genoeg ruwe diamanten om geslepen te worden!

Dat eerste slijpwerk was erg effectief en uitdagend. Na al dat denken, was het gelukkig ook tijd om bij te tanken op het terras. Met de sfeer zit het dus ook wel goed: Geneva, here we come!

* Merel van Rooy volgt een Bachelor Internationale Betrekkingen en Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met 9 andere studenten volgt zij dit jaar de Nuclear Diplomacy Crash Course van IKV Pax Christi.

Wil je meer lezen over de Crash Course? Nicander van Duijn heeft ook een (Engelse) bloggeschreven over de eerste workshop bij Clingendael.

Tags: ,


About the Author

Selma supports all the disarmament work at PAX with a special emphasis on the No Nukes team. In 2014 she and other PAX disarmament campaigners launched a public campaign in the Netherlands to initiate the creation of national legislation to outlaw nuclear weapons: www.tekentegenkernwapens.nl. One of the result of this national campaign is that a vast majority of the House wants the Netherlands to start working internationally for a nuclear weapons ban.Comments are closed.

Back to Top ↑

PAX