Drie jaar VN-kernwapenverbod

Vandaag is het 3 jaar geleden dat er geschiedenis werd geschreven en de eerste staten het VN-kernwapenverbod ondertekende! Deze historische overeenkomst werd op 7 juli 2017 in New York aangenomen door 122 landen. De aanname van het VN-kernwapenverbod was een baanbrekend moment voor de Verenigde Naties, ICAN en diens mede-organisaties. Het leverde ICAN in 2017 zelfs de nobelprijs voor vrede op en zoals Setsuko, een overlevende van Hirsohima, zei ‘’Dit is het begin van het einde van kernwapens’’.


Het VN-kernwapenverbod is een enorm belangrijke stap richting het elimineren van kernwapens. Het is namelijk de eerste juridisch bindende internationale overeenkomst die kernwapens volledig verbiedt en heeft daarmee het doel om de wereld voor eens en voor altijd te ontdoen van kernwapens. Momenteel is het verdrag door 38 staten geratificeerd en door 81 ondertekend. Wanneer het verdrag door 50 staten is geratificeerd zal het in werking treden en verbiedt het de geratificeerde staten om kernwapens te ontwikkelen, testen, produceren, stationeren, overdragen en ze te gebruiken of ermee te dreigen.

Laat Nederland zich als eerste NAVO-lidstaat aansluiten bij het VN-kernwapenverbod en zich ontdoen van de Amerikaanse kernwapens op Volkel. Hoe mooi zou het zijn als Nederland bij de eerste 50 landen behoord die het VN-kernwapen verdrag ondertekenen en ratificeren. Ook als burger kun je hier voor strijden!

PAX opende in 2014 bijvoorbeeld het burgerinitiatief ‘Teken Tegen Kernwapens’ waarmee in totaal 45.608 handtekeningen werden verzamelt en het de Tweede Kamer liet debatteren over een nationaal kernwapenverbod. Dit verbod kwam er helaas niet, maar het leidde er wel toe dat Nederland als enige NAVO-lidstaat deelnam aan de vergaderingen voor het VN-kernwapenverbod in 2017, ondanks grote druk vanuit de NAVO om dit niet te doen. Helaas stemde Nederland tegen het verdrag, maar het toont aan dat we gezamenlijk veel kunnen bereiken!

Door middel van het ICAN Cities appeal kun je jou gemeente oproepen om zich uit te spreken tegen kernwapens en te streven naar een kernwapenvrije wereld.